Sant Vicenç En Comú-Podem va presentar al darrer ple municipal de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, ceelbrat el 19 de maig, una moció reclamant la rehabilitació i la recuperació d’espais com la caserna de la Guàrdia Civil del carrer Rafael Casanova (a la fotografia), que conté aproximadament un centenar de domicilis. Segons el portaveu del Comuns, Jordi Gil, aquests espais “podrien destinar-se a l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer assequible del nostre poble, per així pal·liar la situació immobiliària que pateix Sant Vicenç”. La reubicació dels guàrdies civils i les seves famílies a les cases-casernes de Sant Andreu de la Barca i Sant Boi de Llobregat, municipis molt propers a Sant Vicenç, simplificaria questa acció.

La moció fou aprovada pel Ple municipal amb els vots dels Comuns i de Junts per Sant Vicenç (ERC) i els vots en contra de l’equip de govern del PSC, que va quedar en minoria. D’aquesta manera l’Ajuntament i l’alcalde socialista Miguel Comino estan obligats a iniciar els tràmits pertinents davant el Congrés de Diputats i el Ministeris de l’Interior i Defensa del Govern central per tal de destinar aquest espai a augmentar el parc d’habitatge públic de Sant Vicenç dels Horts. El servei bàsic de policia, que s’ocupa de mantenir la seguretat ciutadana a la localitat, el presten la Policia Local i el Cos de Mossos d’Esquadra. Les remodelacions en la ubicació de la Guàrdia Civil al territori són constants en els darrers temps. De fet, la mateixa Guàrdia Civil, l’any 2020, va posar a la venda al seu portal immobiliari, dotze casernes, algunes d’elles a Catalunya.

Segons els Comuns, la manca de polítiques públiques d’habitatge i l’esclat de la bombolla immobiliària han generat durant l’última dècada a Catalunya i Sant Vicenç una situació nefasta per a moltes famílies que encara avui dia pateixen moltes persones, especialment aquelles en situació de vulnerabilitat.

A Sant Vicenç, la situació s’agreuja per la proximitat a Barcelona, fet que provoca que la ciutat estigui catalogada com a “municipi de mercat tens d’habitatge”, a causa de l’elevat preu, tant de la seva compra, com del lloguer. D’altra banda, el seu pla urbanístic es troba molt consolidat i queda molt poc sòl disponible. En un context d’emergència climàtica que exigeix el manteniment de zones verdes, l’escenari és encar més complicat. Per aquest motiu, els Comuns, ara amb l’aval del Ple municipal, plantegen l’ús de l’espai que ara ocupa la caserna de la Guàrdia Civil per construir habitatge públic de lloguer assequible.

Font: Sant Vicenç En Comú-Podem

Fotografia: La Vanguardia

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here