El Ple de l’Ajuntament de Martorell celebrat el dilluns, dia 16 de maig, va aprovar una moció de Junts per Martorell contra l’ocupació il.legal d’habitatges als municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona. El text va ser aprovat amb els vots de Junts i Ciutadans. El PSC es va abstenir, i Movem Martorell i ERC hi van votar en contra. Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) van assistir al Ple per mostrar visiblement el seu rebuig a la moció. Els dies abans, Movem Martorell i ERC ja havien explicitat la seva preocupació per la “deriva populista” de l’alcalde  Xavier Fonollosa.

Movem Martorell

Diuen els analistes que el principal perill de l’extrema dreta no és tant que pugui guanyar unes eleccions sinó que impregni el discurs d’altres partits que sí que poden governar. Al darrer  ple de l’Ajuntament de Martorell, Junts, el grup que governa amb majoria absoluta encapçalat per l’alcalde Xavier Fonollosa, va presentar una moció en contra de l’ocupació il·legal d’habitatges. És la segona que presenten en dos anys, malgrat que l’any 2020 ja es va aprovar la primera, amb el suport de Ciutadans. Sembla que de cara a les eleccions de 2023, el discurs de l’alcalde Fonollosa pretén ocupar espai a l’extrema dreta. I el grup de Movem Martorell, vinculat als Comuns, ho va denunciar a través d’un comunicat publicat el dia 13 d’aquest mes.

Segons Movem “la deriva populista que denunciem s’expressa en frases que  repeteixen sistemàticament generant una alarma social interessada que no se sosté amb dades”. Segons Junts no pot ser que algú marxi de casa un cap de setmana i que quan torni es trobi el pis ocupat. Però quan els Comuns van preguntar pel número total d’habitatges ocupats il·legalment propietat de particulars a Martorell, la resposta del regidor d’habitatge Albert Fernández fou: “ 17 pisos ocupats sense títol habilitant, tots ells propietat d’entitats bancàries o les seves filials”.

La regidora de Movem, Laura Ruiz (a la fotografia), ha recordat que l’alcalde Fonollosa ha reconegut als mitjans de comunicació locals i comarcals que no s’està empadronant cap persona sense títol de propietat o lloguer d’una casa, un fet que, segons Ruiz, incompleix la normativa en matèria d’empadronament. Per aquest motiu Laura Ruiz recorda a l’alcalde que “és tan il·legal ocupar un pis buit com negar-li a algú el padró”. Els Comuns adverteixen  que s’està incomplint el protocol d’empadronament, fet que comporta conseqüències greus com “no tenir accés als comptadors socials de subministraments, ni a la mesa d’emergència de la Generalitat, ni poder negociar lloguers socials amb els bancs propietaris si no es troben empadronats al pis on resideixen”. Després del Ple, Laura Ruiz es va reafirmar en que “l’habitatge no és una prioritat pel govern de Junts per Martorell”

ERC

ERC de Martorell va publicar, uns dies després, el 16 de maig, un comunicat sumant-se a la denúncia i recordant que “les estadístiques desmenteixen el populisme de Junts per Martorell en relació a les ocupacions d’habitatges”. Els republicans recorden a Fonollosa que “mai no ens trobarà per fer la utilització electoralista d’un drama social i discriminar a una part del nostre poble”. També va instar a l’Ajuntament a aplicar “la llei en matèria d’empadronament de les persones sense domicili fixe, atenent les recomanacions del Síndic de Greuges, per motius estadístics i de seguretat”

La PAH i el Síndic de Greuges

La referència al Síndic de Greuges es basa en el fet que la PAH del Baix Llobregat Nord va denunciar el cas al Síndic Rafael Ribó, que els hi va donar la raó i va instar a Fonollosa a complir la llei. El Síndic va tancar el procés recollint al seu informe anual davant el Parlament de Catalunya que l’Ajuntament de Martorell era un cas de “mal exemple” en relació a l’empadronament i també pel menyspreu cap a la institució del Síndic, a qui no va respondre mai.

La PAH va realitzar una concentració davant l’Ajuntament de Martorell el passat mes de febrer, amb presència de diputats i diputades d’En Comú Podem i d’ERC, exigint que l’Ajuntament empadroni qui ho demani. La resposta de l’alcalde Fonollosa fou “no empadronem ocupes”.

Fonts: Movem Martorell i ERC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here