El Museu Agbar de les Aigües, va acollir el passat divendres, 10 de juny, una sessió del Cornellà Sessió Fòrum dedicada a l’actual situació internacional.

Dos ponents de primera categoria van analitzar, sobre tot, les relacions entre les grans potencies mundials i la guerra entre Rússia i Ucraïna: Javier Solana, ex secretari general de l’OTAN (a la fotografia), i el periodista i corresponsal de guerra, Marc Marginedas.

Solana i Marginedas van voler preguntar-se quan comença a fer-se malbé la relació entre Rússia i Occident. Solana va assenyalar la data del 1991, quan es va trencar la URSS i Ucraïna va esdevenir un estat independent, que va acceptar desnuclearitzar-se l’any 1994 a canvi de la protecció d’EUA, Rússia, Regne Unit, França i la Xina. L’altra data significativa és 2014 amb la declaració de Bucarest que marca un abans i un després en les relacions entre Rússia i Occident.

Segons Marginedas,”Putin mai va considerar a Ucraïna un país i ara estem sent testimonis d’una guerra que sembla que es prolongarà”.

Solana va qualificar Rússia “d’estat gairebé fallit” i Marginedas va assegurar que “Putin es mou pel ressentiment”.

La trobada va incloure reflexions sobre el paper de Xina i d’Europa. Els ponents van voler posar l’accent en que “estem contra Putin, no contra els russos”.

Font: PROCORNELLÀ

Fotografia: NATO

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here