La direcció de SEAT i els sindicats UGT i CCOO, després de tretze reunions, han arribat a un principi d’acord en el conveni que ha de regular les condicions laborals a l’empresa fins l’any 2026. L’acord afectarà a uns 15.000 treballadors i treballadores i ha de ser ratificat per la plantilla el proper 29 de juny, en una votació en la que participaran els afiliats i afiliades  de CCOO i UGT, ja que la CGT no s’hi vol sumar. Si és definitivament aprovat serà el conveni número 20 de la planta de Martorell.

L’empresa activarà un pla de 1.330 sortides voluntàries de treballadors de més de 61 anys, a través d’un fórmula similar a un ERTO. Aquests 1.330 treballadors són la meitat de l’excedent de plantilla que la direcció de l’empresa proposava ( 2.800 llocs de treball).

SEAT també ha acceptat reduir la jornada de producció de la factoria a 212 dies l’any, la primera vegada en 16 anys que la jornada es redueix.

Els sindicats han informat que tenen el compromís de l’empresa de portar una segona plataforma elèctrica a Martorell, l’adjudicació de sis peces addicionals per al centre de SEAT Components i la posada en marxa d’un projecte d’economia circular a la Zona Franca. L’objectiu és mantenir l’activitat en el màxim de centres durant la transició al vehicle elèctric.

Pel que fa als salaris, s’ha acordat un increment del 6’5% per aquest any, amb clàusula de revisió per adaptar-se a l’IPC mitjà de final de l’exercici. Això suposarà entre 2.000 i 3.500 euros més a l’any per treballador.

El conveni de SEAT, a més de la importància que té per a la plantilla i per assegurar el futur de l’empresa, també comporta un factor afegit, ja que acostuma a marcar les pautes de negociació a moltes empreses catalanes.

Segons la revista La Tribuna de la Automoción, “el conveni de SEAT garanteix una reestructuració no traumàtica i la revisió salarial a l’IPC”. Segons afirmen UGT i CCOO en un comunicat conjunt, “recull de forma àmplia els objectius establerts en la plataforma conjunta”. El sindicats afirmen que el document defineix “les bases per a desenvolupar un Pla Industrial que garantirà l’ocupació, la viabilitat dels cinc centres de treball de la companyia, que abordarà el procés de transformació i una reestructuració sense mesures traumàtiques i de forma inclusiva, mitjançant un pla de suspensió voluntari, entre d’altres accions”. UGT i CCO també destaquen que s’ha aconseguit que es mantingui el poder adquisitiu. El conveni també inclou avenços socials en matèria de permisos i un augment de l’aportació al fons social. CCOO i UGT voldrien que el conveni pogués ser votat per tots els treballadors i treballadores de la plantilla, fet que depèn de si la CGT es suma a la iniciativa i “accepta sotmetre’s també a la voluntat dels treballadors”. En cas contrari, seran els afiliats a UGT i CCOO el que podran votar la ratificació de l’acord.

Fotografia: Expansión

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here