Juan Luís Cerro, actual portaveu municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Sant Joan Despí, ha estat designat cap de llista per a la properes eleccions de 2023. Cerro es presentarà per tercera vegada a les eleccions municipals. Va ser conseller comarcal en el període 2015-2019. Cs va obtenir a les eleccions de 2019 dos regidors.

També Xavier Pla, portaveu de Ciutadans a Sant Andreu de la Barca, ha estat escollit cap de llista per a les eleccions del 2023. Cs va obtenir a la ciutat tres regidors en les anteriors eleccions. Pla va provocar una polèmica amb el seu mateix partit quan va reconèixer que a l’IES El Palau no s’havia produït “adoctrinament” dels alumnes, desmentint la posició dels dirigents de Cs que havien emprés una campanya persecutòria contra el professorat de l’Institut, que els hi va provocar greus problemes a partir dels fets de l’any 2017. Malgrat això, l’Ajuntament, governat per PSC i Cs, continua sense realitzar cap reparació als docents injustament perseguits.

Les dues nominacions arriben en plena descomposició del partit que, de moment, lidera Inés Arrimadas (a la fotografia) . Els darrers resultats electorals, en especial, la desaparició del Parlament andalús on tenien 21 diputats i diputades, ha posat en evidència que el partit es troba en vies de descomposició. Els darrers dies, una de les fundadores de Ciutadans a Catalunya, l’exdiputada Carmen de Rivera, ha anunciat que abandona el partit. Al Senat, es queda amb un únic senador per la pèrdua dels dos que tenia designats pel Parlament andalús. A la comarca, tal com ja ha informat elBaix.cat, diversos regidors s’han donat de baixa. Mentre Inés Arrimadas s’aferra al càrrec, Ciutadans es desfà i les enquestes anuncien la seva desaparició del Congrés de Diputats i de molts ajuntaments.

La desaparició de Ciutadans tindrà efectes en el mapa polític municipal del Baix Llobregat. Aquest partit suposava una assegurança pel PSC a l’hora de governar municipis com Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Cervelló, Sant Esteve Sesrovires o Castelldefels. I, alhora, era una possibilitat de pacte permanent pel cas de perdre al 2023 algunes de les seves actuals majories absolutes. A les properes eleccions municipals el PSC veurà limitada la seva capacitat de maniobra perquè l’espai de Ciutadans serà ocupat previsiblement pel PP i VOX.

El fins ara vicepresident  del govern andalús, Juan Marín, de Ciutadans, va comentar després de perdre l’escó i dimitir de la direcció del partit: “ No sé què ha fet malament per a un càstig tan dur”. És probable que la majoria dels caps de llista que ara designa Ciutadans al Baix Llobregat s’hagin de fer la mateixa pregunta després de les eleccions del 28 de maig de 2023.

Fotografia: Diario de Sevilla

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here