L’Auditori Àgora del Museu de les Aigües de la Fundació Agbar a Cornellà de Llobregat, va acollir la tarda d’aquest dilluns, 4 de juliol, la cerimònia de lliurament del premis Princesa de Girona. Per tercera edició consecutiva Cornellà accepta organitzar aquest acte que la ciutat de la que la princesa Leonor porta el títol es nega a celebrar.

El motiu de la polèmica es centra en les desafortunades paraules que el rei Felipe VI, va pronunciar el 3 d’octubre de 2017, justificant la duríssima i desproporcionada intervenció de Guàrdia Civil I Cos Nacional de Policia contra molts ciutadanes i ciutadanes l’1 d’octubre. Aquell discurs va marcar un abans i un després de la relació de la Monarquia amb la ciutadania de Catalunya, inclosa molta gent que sense ser independentista estava indignada per la brutalitat policial. A més, l’escandalós comportament del rei Juan Carlos I, amb actuacions més que discutibles en relació al seus ingressos econòmics, fan que la institució monàrquica no passi pel seu millor moment.

Però tot això no va impedir que l’alcalde socialista de Cornellà, Antoni Balmón i l’empresa Agbar, molt qüestionada per la seva mala relació amb molts ajuntaments catalans, començant pel de Barcelona, acollissin al Rei Felipe VI, la reina Leticia, la princesa Leonor i la infanta Sofía.

A l’acte no hi va assistir cap membre del Govern de la Generalitat ni l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau. Les màximes representants institucionals van ser la ministra d’Educació , Pilar Alegría, i la presidenta del Congrés de Diputats, Meritxell Batet, que s’ha distingit per vetar la discussió de les iniciatives parlamentàries que intentaven controlar la Casa Reial. També hi era el líder del PSC, Salvador Illa.

En els discursos, la Princesa Leonor, que va pronunciar una part de la seva intervenció en català, va fer referència “als nois i noies de la nostra edat que han pogut perdre l’esperança”.

Polèmiques al marge, cal destacar que els guardons d’engany van recaure en cinc dones: l’actriu María Hervás ( Arts i Lletres), l’enginyera Elisenda Bou-Balust ( Empresa), la física i investigadora  Eleonora Viezzer ( Recerca Científica) , la psicòloga  Claudia Tecglen ( Social)  i la conservacionista vietnamita Trang Nguyen ( Internacional).

Fotografia: EFE

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here