L’escriptora santfeliuenca Joana Raspall i Juanola va néixer l’1 de juliol de 1913 i va morir, cent anys després, el 4 de desembre de 2013 ( a la fotografia, de jove) . Cada any, al voltant del mes de juliol, l’activista cultural Antonio Caballero, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, impulsa una acte de record, en aquesta ocasió, del 109è aniversari del seu naixement.

L’acte es va celebrar a la Biblioteca Montserrat Roig, aquest dijous, 7 de juliol. Va ser inaugurat per la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu, Lídia Muñoz. La representant municipal va recordar el llegat universal de la Joana Raspall compatible amb portar la ciutat al cor, i va posar en valor la seva implicació en l’associacionisme local i en la defensa de la llengua catalana. Muñoz va lliurar exemplars del darrer llibre publicat guanyador del Premi Marti Dot  (impulsat, entre d’altres per Joana Raspall, els anys setanta) com a obsequi als escriptors i escriptores participants en la trobada.

Després de la projecció d’un documental sobre la vida de la Joan Raspall, que acabava amb el descobriment de la placa que es va col·locar durant el mandat de l’alcalde Jordi Sanjosé, a la casa on va viure, al Passeig Nadal, es va fer un reconeixement a la seva filla, Imma Cahué Raspall, que va morir recentment.

L’acte, al que va assistir una de les filles de l’escriptora, la Maria Antònia Cahué Raspall, va consistir en la lectura per part de quinze poetes i poetesses d’un o dos poemes de l’escriptora de Sant Feliu i un o dos de la seva producció personal. Entre els participants hi havia poetes de la talla de Carles Duarte, Vicenç Llorca, Marta Pérez o Gisela Fernández, i també poetes i poetesses del Baix Llobregat: Jordi Roig, de La Palma de Cervelló, Lluís Fernández de Sant Feliu o Alexandra Morera de Molins de Rei.

Davant el públic que omplia la sala Joana Raspall de la Biblioteca Montserrat Roig, l’organitzador de l’acte, Antonio Caballero, va demanar que l’Ajuntament assumeixi el tirar endavant futures edicions del Memorial, proposta que la regidora de Cultura va entomar. L’any 2023 farà 110 anys del naixement de la Joana Raspall i 10 de la seva mort.

Fotografia: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here