Tal com va informar ElBaix.cat, l’Ajuntament de Martorell va presentar, a mitjans d’aquest mes de juliol, com un èxit la seva designació com a Ciutat Europea de l’Esport 2023 ( a la fotografia l’alcalde de la ciutat, Xavier Fonollosa i el regidor d’Esports).

Un lector d’ElBaix.cat ens va fer arribar llavors els seus dubtes sobre com es produeixen aquests nomenaments. I, efectivament, el tema pot resultar polèmic.

Qui fa la designació és una associació privada, ACES Europe, que en cap cas afirma representar la Unió Europea, però sí que posa en valor que està reconeguda en el “Llibre Blanc de la Comissió Europea”. El seu fundador va ser Gian Francesco Lupatelli. La Fundació Catalana per a l’Esport té un conveni de col·laboració signat amb ACES Europe.

Polèmica a Cartagena

A Cartagena, una de les ciutats designades pel 2022, va esclatar la polèmica. Les xarxes socials es van omplir de crítiques, i partits com Podemos o Movimiento Ciudadano van plantejar dubtes al Ple municipal.

El periodista Rubén Serrano va publicar, l’octubre de 2021, un article al diari La Verdad, titulat “Una distinción con interrogantes”. Serrano explicava que ACES Europe atorga desenes de premis a diferents ciutats per la promoció de la pràctica esportiva: a la pàgina web de l’Associació l’any 2021 apareixien unes vint ciutats premiades. Per optar a aquest premi els ajuntaments han de sol·licitar-ho per coreu electrònic, enviar una carta formal de l’alcalde o alcaldessa i abonar una taxa d’uns 2.000 euros.  A més, cal pagar uns altres 10.000 euros per poder formar part de la Xarxa de Ciutats Europees de l’Esport. Segons La Verdad, ACES Europa no publica guanyadors ni puntuació per justificar la designació. Les ciutats no competeixen entre elles però se’ls hi requereix un mínim de paràmetres per guanyar el reconeixement.

Un comitè de cinc membres visita els municipis durant uns dies, amb el corresponent cost de dietes, estada  i desplaçaments a càrrec de les ciutats candidates, ja que ACES “és una entitat sense afany de lucre”. ACES nega que les institucions premiades comprin un títol però fonts de diversos municipis reconeixen que el títol és “simbòlic”.

Serrano explica en l’article que va intentar connectar sense èxit amb el secretari d’ACES Europe, Hugo Alonso, per a conèixer la raó de que no haguessin publicat el llistat de les ciutats guanyadores, la puntuació obtinguda per cada ciutat ni detallat els procediments que s’han seguit. L’organisme tenia en aquells moments 1.452 seguidors i el seu perfil no disposava de la verificació oficial de la xarxa social Twitter.

ACES Europe i ACES Amèrica

Les xarxes estan plenes de declaracions d’Hugo Alonso dels darrers anys lloant les ciutats que visita ( Sant Cugat del Vallès, Fuenlabrada, Baza, Alcalà la Real, Getafe, Talavera, Alhaurín de la Torre, La Rozas, Igualada, Jaca, Guadalajara….) i afirmant que “tenen molts números” per a ser designades com a Ciutat Europea de l’Esport. Quan es produeix el nomenament, l’Ajuntament de torn expressa la seva satisfacció i argumenta la importància del fet per a la promoció del municipi. L’any 2018 Gran Canaria va ser designada pel mateix procediment Illa Europea de l’Esport. Alguns lliuraments de Premis s’han fet a la seu del Parlament europeu, en presència d’eurodiputats.

L’any 2022 una delegació d’ACES Europe i ACES Amèrica, també encapçalada per Hugo Alonso, va visitar la ciutat mexicana de León Guanajato per tal de proclamar-la Capital Americana de l’Esport 2023. ACES Amèrica declara ser una filial d’ACES Europa, que cada any atorga els reconeixements de Capital, Comunitat i Ciutat Americana de l’Esport, en funció del número d’habitants de cada municipi. També atorga els Premis Empresa Americana de l’Esport i Hotel Americà de l’Esport.

ACES Europe declarava l’any 2018 al diari La Província, de Las Palmas de Gran Canaria, on també va esclatar la polèmica: “Mai hem confós a les ciutats amb que som un organisme públic europeu. Som una associació privada que atorga uns guardons com passa amb tants altres reconeixements europeus: gairebé 20 anys avalen els nostres premis i títols amb més de 300 ciutats premiades a tota Europa”. Afegia l’empresa que “el premi Ciutat Europea de l’Esport és una marca registrada oficialment per l’Euipo, Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual, essent aquest l’únic títol oficial existent”

Fotografia: LíniaNord

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here