Les relacions entre els partits i entitats independentistes passen per un moment pèssim. I, després de l’afer Borràs, la celebració de la Diada Nacional està contribuint a deteriorar-les encara més.

El president de la Generalitat, Pere Aragonés (a la fotografia), ha anunciat que el proper dia 11 de setembre, Festa Nacional de Catalunya, serà als actes del matí a Sant Boi de Llobregat, a la tomba de Rafael Casanova, a l’església de Sant Baldiri, al costat de l’alcaldessa socialista Lluïsa Moret.

En canvi, el president ha renunciat a ser present a la manifestació que per la tarda convoca a Barcelona, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Aragonès ha explicat que la mobilització “és contra els partits i les institucions , i no contra l’Estat espanyol”. Efectivament, la convocatòria de l’ANC persegueix que “la societat  civil passi per davant dels partits amb mobilitzacions i, si cal, amb foc nou a les institucions”. L’ANC lamenta la “inacció” dels partits amb els quals” ja no compta ni hi creu per haver abandonat el camí cap a la independència “. El clima és tan tens que tot indica que el president hagués estat objecte d’una forta escridassada si hi feia acte de presència. La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha criticat durament Aragonès per no participar a la manifestació i ha afirmat que el president fa “autonomisme”; també ha anunciat la possible presentació d’una llista cívica, al marge dels partits, a les properes eleccions al Parlament. En una clara mostra de les tensions dins el món independentista, el periodista Ferran Casas, considerat proper a ERC, ha recordat, des de Nació Digital, que Feliu “ en aquells anys destacada militant de CDC i alt càrrec del departament de la Presidència “ no va plantejar la mateixa crítica quan el president Mas va decidir no anar a cap manifestació de la Diada.

D’altra banda, a Junts per Catalunya li ha faltat temps per aclarir que el vicepresident Puigneró i tots els consellers i conselleres del partit que lidera Laura Borràs seran a la manifestació. Una nova fractura interna dins l’executiu català. Fa pocs dies, el secretari general de Junts, Jordi Turull, declarava que “no podem seguir així”.

Algunes entitats de la comarca han expressat a elBaix.cat que seria desitjable que l’ofrena de flors a la tomba de Rafael Casanova es pogués deslliurar dels enfrontaments partidistes.

Fotografia: ARA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here