Aquest diumenge, 11 de setembre, Festa Nacional de Catalunya, Sant Boi de Llobregat va tornar a acollir els actes de la Diada. I la ciutat del Baix Llobregat va esdevenir una excepció en relació a altres escenaris: aquí no hi va haver escridassades ni insults, en tot cas, “un silenci sepulcral”, tal com va titular el digital independentista “elMón”.

La nit anterior havia estat moguda al Fossar de les Moreres: ERC i el PEdCAT, i en menor mesura Junts, van ser objecte de desqualificacions i insults de “traïdors” i “botiflers”. Durant l’ofrena floral del matí a l’estàtua de Rafael Casanova de Barcelona la delegació republicana també fou escridassada. I per la tarda, la divisió que viu el moviment independentista es feu palesa durant la manifestació convocada per l’ANC a Barcelona en la que participaren unes 150.000 persones, segons la Guàrdia Urbana: crits contra el Govern de la Generalitat i els partits polítics, crides a fer una Llista Cívica i la pancarta més cridanera que afirmava “ ERC, Junts, CUP: traïdors! No us tornarem a votar!”.

Res de tot això va passar a Sant Boi. A les 10 del matí, va ser hissada la bandera catalana mentre sonava El cant de la senyera a la plaça Mossèn Jaume Oliveras, davant l’església de Sant Baldiri. A continuació va tenir lloc , ja dins l’església, l’ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, amb un marcat to unitari. Les institucions, encapçalades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, la ministra de Transports , Mobilitat i Agenda Urbana del Govern central, Raquel Sánchez, la presidenta en funcions del Parlament, Alba Vergés, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, van realitzar conjuntament la seva ofrena (a la fotografia).

A continuació ho feren la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i tots els ajuntaments de la comarca, des de Martorell al Prat. Hi foren igualment presents diverses conselleres del Govern de la Generalitat i el delegat del Govern a la Regió de Barcelona.

També hi participaren els grups parlamentaris i les organitzacions comarcals i locals del PSC, ERC, Junts per Catalunya i En Comú Podem. No hi foren PP, Ciutadans, VOX i la CUP.

Els Mossos d’esquadra, els Bombers de la Generalitat, CCOO, UGT, USOC i Unió de Pagesos , entitats com el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i associacions de la ciutat de Sant Boi van acabar d’omplir de flors l’espai situat davant la tomba de qui fou conseller en cap de Barcelona el 1714.

Hi havia preocupació per possibles aldarulls però les mesures de seguretat es mostraren inútils per innecessàries. La nota curiosa la posà un grup de persones vestides d’escocesos que reivindicaven un referèndum com el celebrat a Escòcia.

Entre els assistents, diversos representants d’entitats lamentaren la decisió de l’Ajuntament de Sant Boi de suprimir el tradicional esmorzar que precedia als actes, no perquè es trobessin a faltar les pastes i el cafè, sinó perquè aquest era l’espai i el moment en que membres de la societat civil podien xerrar de forma distesa amb els representants de les institucions i els partits, en el que constituïa l’inici del curs polític al Baix Llobregat.  Aquest any, quan el diàleg sembla més necessari que mai, es va mantenir una separació excessiva entre institucions i entitats.

Font: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Fotografia: Vilaweb

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here