Lluís Serra i Giribert ( a la fotografia), alcalde del Prat de Llobregat pel PSUC durant la II República va ser afusellat per la dictadura franquista. El passat dijous,15 de setembre, a la Plaça de la Vila de la seva ciutat es va descobrir una llamborda, una “stolperstein”, com acte d’homenatge i record.

La iniciativa es va fer realitat gràcies a l’Associació Memòria de Mallorca , entitat capdavantera a l’hora de crear pedres de la memòria en record de víctimes de la Dictadura franquista i denunciar la seva connivència amb el règim nazi. La Taula de Memòria Històrica del Prat , integrada pe representants de l’Ajuntament i per persones i organitzacions de la ciutat que treballen aquest àmbit, va donar suport a la proposta.

En l’acte de descoberta de la llamborda van intervenir la regidora de Memòria Democràtica , Esther García, i Lluís Serra Sancho, fill de l’alcalde assassinat. Es va sumar a l’acte l’actual alcalde del Prat, Lluís Mijoler, fill d’un militant històric del PSUC i continuador ell mateix d’aquesta tradició política des de les files dels Comuns. Tots els grups municipals hi van ser presents amb l’excepció de Ciutadans.

Les pedres Stolpersteine, són fruit d’un projecte que interrelaciona art i memòria històrica impulsat a Alemanya per part del creador berlinès Gunter Demnig. Actualment n’hi ha prop de 80.000 arreu del món . Recorden les persones assassinades per règims feixistes i les que van sobreviure després de patir la repressió.

L’any 2021, l’Ajuntament del Prat ja va aprovar posar el nom de Lluís Serra i Giribert a un carrer de la ciutat, canviant el nom del Passeig de Joan Carles I pel de Passeig de Lluís Serra i Giribert, al barri de Sant Cosme.  En aquell acte, el fill de Serra, Lluís Serra i Sancho, va lliurar la vara de batlle del seu pare a l’actual alcalde Lluís Mijoler.  També s’han instal·lat al Saló de plens de la Casa de la Vila plaques tant en memòria d’aquest alcalde pratenc com d’altres regidors de la ciutat afusellats pel franquisme, entre ells, Joan Nadal Guixà, Moisés Orocol Elía i Joan Reixach Prat.

Lluís Serra, nascut a Manresa l’any 1903, es va traslladar al Prat on va treballar a la Paperera. Es va afiliar al PSUC arran de la seva fundació l’any 1936. El 15 d’octubre del mateix any va ser nomenat alcalde del Prat, però el 18 de febrer de 1937 va dimitir i se’n va anar de combatre al front: va lluitar a la batalla de l’Ebre. Fet presoner, va morir afusellat al Camp de la Bota de Barcelona el 18 de novembre de 1939, a l’edat de 36 anys.

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat

Fotografia: WikiPrat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here