L’acord pressupostari al que han arribat el PSOE i Unidas Podemos per a l’any 2023 inclou moltes millores socials que afectaran a bona part de la ciutadania del Baix Llobregat: 100 euros al mes per a famílies amb fills entre els 0 i els 3 anys, l’increment del sou dels funcionaris, que totes les pensions creixin en funció de la inflació ( l’estimació és d’un 8’5%), l’augment de l’Ingrés Mínim Vital, o la recuperació del 60 % de la base reguladora durant els sis mesos en la prestació per desocupació, etc.

I en destaca una pel seu impacte en una comarca com el Baix Llobregat, en la que es produeixen cada dia milers de desplaçaments en tren: el manteniment de la gratuïtat de RENFE Rodalies, que ja s’havia decidit aplicar fins a final d’aquest any, durant tot el 2023. També afectarà als viatges de Mitja Distància.

El Govern central considera que la mesura afecta positivament a la maltractada economia familiar de la ciutadania però que també servirà per disminuir les emissions de CO2 a través de la potenciació del transport públic.

L’acord sobre Pressupostos es va escenificar en una trobada entre el president, Pedro Sánchez (PSOE) i la vicepresidenta Yolanda Díaz (Unidas Podemos) (a la fotografia). Com que la política presenta alternatives curioses es dona la circumstància que el polític que més es va oposar a la gratuïtat de Rodalies, el fins fa poc vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró (Junts) ha rebut la notícia quan ja és fora del Govern, com a conseqüència de la crisi entre ERC i Junts per Catalunya. Ara començarà la tramitació del projecte de llei de Pressupostos al Congrés de Diputats on serà decisiu el vot d’ERC, Bildu o PNB.

La satisfacció de la ciutadania per la gratuïtat de RENFE no serà completa, però, fins que Rodalies funcioni bé. Durant el primers 16 dies del passat mes de  setembre, només hi va haver 5 dies sense incidències en el servei. En total, des de l’1 de setembre, 26 incidències en 33 dies.

Fotografia: Expansión

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here