Fa unes dècades, Abrera era coneguda pels porrons: els hostals de l’antiga carretera Nacional II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Posteriorment s’hi van anar afegint altres tavernes, Cal Ginesta i els Simó: i van venir els Tres Porrons i els Quatre Porrons.

L’activitat de les tres tavernetes va fer famós aquell tram de la N-II, que molta gent utilitzava per visitar Montserrat (a la fotografia). Hi varen passar personatges com Fleming, Errol Flynn, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat. Els restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI però la construcció d’una variant cap el 1970 ja havia canviat les coses.

El divendres 4, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, es celebrarà la tercera edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera. L’Ajuntament , en col·laboració amb l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques, vol recuperar la memòria dels Porrons.

El divendres, al carrer Rebarto, es tornarà a celebrar el concurs d’aixecar el porró. Es podrà visitar uan exposició de fotografies antigues que mostren el costum que va fer famosa a Abrera i provar plats que cuinaven els històrics  hostals.

Durant el cap de setmana tindrà lloc al Parc de Can Morral, la Fira, amb espais gastronòmics que oferiran plats basats en la gastronomia arrelada al  territori.

Font: Ajuntament d’Abrera

Fotografia: Turisme Baix Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here