Si fa pocs dies, tal com va informar elBaix.cat, el PSC aconseguia que el Parlament de Catalunya (a la fotografia) es pronunciés a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat, amb el suport de Junts, PP, Vox i Ciutadans, ara és el grup parlamentari de Junts  per Catalunya qui vol reproduir la mateixa majoria per tal que el Parlament aprovi uan proposta de resolució contra l’ampliació de la protecció del Delta del Llobregat. L’ofensiva contra el manteniment dels espais naturals del Delta, instigada per poders econòmics com la patronal Foment del Treball o l’Institut Agrícola de Sant Isidre, és tota una realitat. I els acords entre PSC i Junts prefiguren la voluntat de pactes de govern entre aquestes dues forces polítiques després de les eleccions locals de 2023,  a l’Ajuntament de Barcelona i als ajuntaments del Baix Llobregat, tal com ja existeixen  actualment  a la Diputació de Barcelona o a municipis com Molins de Rei. El gran damnificat podria ser el Delta del Llobregat.

Amb data 15 de novembre, la portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Mònica Sales, va entrar al Registre del Parlament una “Proposta de resolució sobre l’ampliació de la ZEPA del Baix Llobregat”, per tal que sigui discutida a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural.

Després d’una exposició de motius en la que s’afirma que “l’ampliació que la Generalitat ha projectat es faria a costa de l’activitat agrària”, Junts per Catalunya proposa que es votin aquests dos punts:

  • “Descartar l’ampliació que ha projectat el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat per a la ZEPA del Baix Llobregat i centrar-se en solucionar els incompliments que especifica la Carta d’Equipament del febrer de 2021 de la Comissió Europea.
  • Potenciar, des de totes les vessants, l’activitat agrària del Baix Llobregat com a hub agroalimentari català, aprofitant el seu emplaçament estratègic dins el gran pol de consum que representa l’Àrea Metropolitana de Barcelona.”

El hub agroalimentari a que fa referència la proposta de Junts és el projecte presentat pels ajuntaments socialistes de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat, amb el suport de la patronal Foment del Treball i de l’Institut Agrícola Sant Isidre, contra el que s’han pronunciat l’Ajuntament el Prat de Llobregat, la Unió de Pagesos i les entitats ecologistes.

L’actual posicionament de Junts per Catalunya contrasta amb el que va expressar el llavors secretari general del partit, Jordi Sánchez, quan el 29 d’octubre de 2021 va visitar els espais naturals del Delta i va destacar la necessitat de protegir-los i va remarcar que el Govern del que llavors formava part Junts “estava treballant en un pla especial per augmentar els espais protegits del Delta del Llobregat tal i com sol·liciten les institucions europees”. El projecte d’ampliació de la zona ZEPA del Delta del Llobregat va ser presentat pel Govern de la Generalitat el passat mes de juny, quan Junts per Catalunya formava part de l’executiu català.

Fonts: Parlament de Catalunya i Junts per Catalunya

Fotografia: CCMA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here