L’aeroport del Prat va fer aquest dilluns, 21 de novembre, un simulacre per intentar donar resposta a la pregunta de què podria passar si es produeix un accident aeri en la zona dels aiguamolls del delta del Llobregat.

En l’exercici, que s’ha realitzat per primera vegada, hi van participar més de 200 professionals. Va simular la caiguda d’un avió a l’estany de Cal Bitxot, dins els Espais Naturals del Delta del Llobregat.

L’objectiu del simulacre era, a banda de posar a prova la resposta coordinada de tots els organismes i cossos implicats en un accident d’aquestes característiques,  practicar la intervenció específica a la zona pantanosa del delta. Per primer cop, els bombers van utilitzar una plataforma flotant desmuntable  (a la fotografia) que va servir per accedir a les restes de l’avió i evacuar les víctimes.

La simulació es basava en un accident produït durant l’aproximació a l’aeroport d’un vol amb destí Barcelona. L’aeronau, en l’aproximació final a la pista 24R hauria informat d’una explosió als 2 motors, la qual cosa hauria provocat la seva caiguda a l’estany de Cal Bitxot.

Els primers en arribar, amb dos camions, van ser els bombers de l’aeroport, que van estabilitzar la zona ruixant l’avió i els voltants amb escuma. A partit d’aquí, es va iniciar la maniobra de rescat de les víctimes , i la recerca de persones afectades a l’estany per part dels GRAE subaquàtics. També es va utilitzar una petita barca.

Tot el dispositiu es va coordinar des del centre de control avançat instal·lat al pàrquing de Cal Tet. Els drons dels Mossos d’esquadra van permetre seguir en directe les actuacions des de la sala de crisi ubicada a les instal·lacions de l’aeroport. Agents Rurals van vetllar perquè la celebració del simulacre fos compatible amb la preservació de la biodiversitat d’aquesta zona.

En el simulacre hi van intervenir diverses administracions: Aena, Protecció Civil de la Generalitat, la subdelegació del Govern espanyol, l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Mossos d’esquadra, els Bombers de la Generalitat i de Barcelona, SEM, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Agents Rurals, Guàrdia Civil, CNP i altres organismes.

Font i fotografia: ACN

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here