Amb el fred, els ocells que venen del centre i del nord d’Europa aterren  a l’espai natural del Remolar-Filipines que els ofereix refugi i alimentació. L’arribada de fredelugues, corbs marins, daurades, becadells, arpelles i un ampli ventall d’espècies d’ànecs com els xarxets, el morells, xiuladors, cullerots,.. ens recorden que l’hivern ja és aquí.

És curiós veure com les illes dels estanys s’omplen de vida, de color i de moviment amb el vol acompassat de les fredelugues, el anar i venir inquiet dels corbs marins o l’espantada que provoca l’aparició d’una arpella sobrevolant la llacuna. Un veritable espectacle de la natura.

Identificar els diferents ocells que neden, mengen o dormen és una activitat gratificant per a tothom. Cal tenir paciència per descobrir els detalls que ens permeten saber si un ànec és un griset o un coll-verd i per distingir un cabusset d’un cabussó collnegre, una activitat que és més que un repte, es tracta d’aprendre a posar noms per conèixer i tothom sabem que conèixer és estimar i, en aquest sentit, el Remolar-Filipines és una magnífica escola on aprendre a estimar, a respectar i a treballar per conservar aquesta natura tan escassa però tan extraordinàriament important del delta del Llobregat.

Perquè el Remolar-Filipines és una de les zones humides més importants del litoral català i pels seus valors forma part de la Xarxa Natura 2000 que és la figura de protecció europea per garantir la conservació dels hàbitats i de les espècies dels espais naturals més rellevants.  

Com diu Encarna Garcia, tinenta d’alcaldia de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, “El Remolar és una bona mostra del mosaic d’ecosistemes litorals mediterranis amb l’estany i la maresma, les pinedes, les dunes i el mar i és també un magnífic espai per gaudir de la natura de qualitat i de proximitat alhora que un excel·lent laboratori d’investigació, d’educació i de sensibilització ambiental”.

Des del Centre d’Informació es poden fer tres itineraris de descoberta: la pineda, la platja i la zona humida amb l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines.

La pineda, un tresor excepcional

La pineda és un clar exemple de renaturalització després d’anys d’activitat humana i té un valor excepcional ja que es troba situada sobre sòl sorrenc i això permet que hi puguin viure plantes pròpies de les dunes com el lliri de mar i també arbustos forestals com el llentiscle i molses i líquens en els llocs més humits. Tot un mosaic de biodiversitat que ens embolcalla en un ambient de llums i ombres format pels pins i on s’amaga, a més de molta història, Ca la Pilar, un interessant edifici modernista de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. De fet, la història de la pineda, plena d’experiències diverses, és el fil conductor de la proposta de descoberta  d’aquest espai i la postal és el símbol mitjà que permet que tothom pugui escriure i compartir l’experiència d’aquest petit viatge on es poden trobar dues propostes educatives per trobar els tresors que s’hi amaguen.

“Un niu de vivències” s’inspira en les caixes-niu i ens planteja reptes que s’han de resoldre per conèixer una mica millor aquesta pineda, mentre que “El camí dels sentits” és una petita instal·lació per als més petits i petites que permet experimentar amb els diferents tipus de sòl i de vegetació.

La platja, un tresor singular

L’itinerari de la platja permet apropar-se a la platja de la Pineda i la platja del Remolar que són platges naturals que formen part de la Xarxa Natura 2000 ja que conserven les comunitats vegetals i la fauna pròpia dels sorrals costaners i també es pot caminar a tocar de la Riera de Sant Climent que, en la seva sortida al mar, forma un estany litoral on podem descobrir anguiles, llísseres i altres peixos d’ambients salobrosos. Hi troben refugi i aliment ocells com els cabussons emplomallats, els ànecs, les fotges i els cabussets. A tocar de la platja hi ha la torre de Cal Francés des d’on podem gaudir d’una fantàstica vista del mar, les dunes i la pineda litoral. Un veritable espectacle de colors i un bon lloc per retrobar-se amb la natura.

La zona humida del Remolar, un tresor valuós

Finalment, aquest itinerari permet visitar una de les zones humides més importants del Delta del Llobregat. La diversitat de condicions d’inundació i salinitat genera una gran varietat de comunitats vegetals, des de canyissars i jonqueres fins a salicornars. També podem observar l’espartina i diferents espècies d’arbres dels boscos de ribera com els àlbers, els oms, i els tamarius. La presència d’aus aquàtiques i la seva vegetació rica i singular són els principals atractius d’aquest itinerari on trobem aguaits i pantalles d’observació per contemplar la diversitat d’ocells que s’hi poden trobar en les diferents èpoques de l’any ja que el pas de les estacions ofereix un paisatge en constant moviment.

Activitats per a tothom

El Consorci dels Espais Naturals del Delta, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Viladecans s’han coordinat per oferir un programa d’activitats per a diferents públics del qual s’ha de destacarlLa jugateca de platja, dirigida per l’Àrea Metropolitana, que  és un espai on les famílies, amb nens i nenes de totes les edats, poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors de les platges verges de Viladecans. Aquesta activitat familiar es complementa amb l’anellament d’ocells, els contes de natura, els tallers de sons d’ocells, els testings d’invertebrats, entre d’altres.

D’altra banda, s’ofereixen també activitats per a persones adultes com els vespres i les albades fotogràfiques o els cursets naturalistes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here