Diversos ajuntaments del Baix Llobregat instal·len pistes de gel durant les festes nadalenques, com una forma d’incentivar el comerç local.

Sant Vicenç dels Horts, ha convertit la pista de gel instal·lada a la Plaça de Narcís Lunes (a la fotografia), des del 2 de desembre fins el 8 de gener, en l’element central de la dinamització econòmica de la ciutat. Segons l’Ajuntament, l’empresa instal·ladora compta amb un certificat de compensació de les emissions de CO2.

Martorell i Abrera, al Baix Llobregat Nord, també instal·len pistes de gel. La de Martorell, ubicada a la Plaça Mare Caterina, darrere del Mercat Municipal, va obrir el passat 25 de novembre i estarà operativa fins el 8 de gener: el preu de l’entrada per patinar amb patins 30 minuts és de 5 euros.

A Abrera la pista de gel va obrir aquest dissabte, 3 de desembre, i funcionarà fins el 8 de gener al costat del Parc de Nadal, al Parc de Can Morral.

També Sant Andreu de la Barca instal·la aquest any una pista de gel a la Plaça de Federico Garcia Lorca. Els clients dels comerços locals en fer les seves compres reben un val de descompte de 2 euros per poder utilitzar la pista.

Tots els ajuntaments justifiquen la instal·lació de pistes de gel com a element per atreure gent per dinamitzar el comerç local i argumenten que ja adopten altres mesures d’estalvi energètic.

Però la crisi energètica i el canvi climàtic que estem vivint fan que molts sectors de la societat dubtin de la conveniència de que l’administració pública promocioni aquest tipus de instal·lacions.

En diverses ciutats hi ha hagut protestes protagonitzades pel moviment veïnal i grups ecologistes. A Terrassa, Vallès Occidental, ha nascut una plataforma que sota el lema “No a la pista de gel” critica la seva ubicació durant les festes al municipi. Considera que la pista, que té un cost de 56.571’28 euros, “no està justificada en un context d’emergència climàtica, on la pobresa energètica s’ha doblat en l’últim any”.

A Lleida (Segrià) i a Balaguer ( la Noguera) el grup ecologista Ipcena ha instat als ajuntaments de les dues ciutats a prescindir de les pistes de gel per l’impacte ambiental que suposen. Els ecologistes proposen alternatives, com les pistes de patinatge sense gel.

Segons Ipcena, una pista de gel artificial convencional, és a dir d’aigua congelada, d’uns 200 metres quadrats, consumeix al mes 19.900 litres d’aigua, 16.800 kw i emet 5’52 tones de CO2 a l’atmosfera, aproximadament l’equivalent al consum energètic de 610 cases. El grup ecologista recorda que recentment s’ha celebrat la cimera de la COP 27, amb l’objectiu de reduir l’impacte de les activitats que provoquen emissions d’efecte hivernacle a l’atmosfera com, segons els ecologistes, seria el cas de les pistes de gel artificial.

El debat està servit, I els grups ecologistes destaquen la contradicció d’alguns partits polítics que defensen les mesures de reducció energètica en la teoria i les contradiuen en la pràctica.

Fonts: Ajuntaments de Sant Vicenç, Martorell, Abrera i Sant Andreu i ACN.

Fotografia: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here