Cornellà de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans són els municipis del Baix Llobregat que disposen de la figura de Síndic de Greuges Municipal i formen part del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya.

Si prospera la previsió de la Proposició de Llei de Sindicatures Locals de Catalunya tots els municipis de més de 20.000 habitants, inclosos lògicament els del Baix Llobregat, hauran de crear obligatòriament aquesta figura.

La Proposició de Llei ha iniciat aquest mes de desembre la seva tramitació al Parlament. Ha estat presentada pels grups parlamentaris d’ERC, PSC, Junts, CUP i En Comú Podem (a la fotografia). És una iniciativa legislativa impulsada pel Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FSD) per estendre aquesta figura i homologar-ne el funcionament entre els diferents municipis.

Les sindicatures o defensories locals garanteixen el control de l’administració local i els drets de la ciutadania des de la proximitat. Estan descrites a l’Estatut del 2006 i, a hores d’ara, ja estan implantades en 46 ajuntaments de Catalunya, entre ells cinc del Baix Llobregat.

Malgrat tot, no disposen d’un marc jurídic desenvolupat ni d’una implantació generalitzada. Per tal de solucionar-ho, la Proposició de Llei regula aquesta figura mitjançant 38 articles.

Un dels temes que pot aixecar una certa controvèrsia és si és convenient obligar a tots els municipis de més de 20.000 habitants a crear la institució de Síndic o Sindica Local o si aquesta decisió ha de continuar formant part de l’autonomia municipal.

El text presentat compta amb aportacions de la Sindicatura de Greuges de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el Govern de la Generalitat.

La Síndica de Sant Boi de Llobregat, Dolors Vallejo, presidenta del Fòrum SD,  ha expressat l’esperança que “la Cambra ho accepti i ho aprovi, amb rang de llei, en un termini breu”.

Font i fotografia: FSD

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here