“La Prefectura Superior de Policia de Barcelona, depenent del Ministeri de l’Interior d’Espanya, situada en el centre de la ciutat de Barcelona, té un significat especial per haver estat el principal escenari de la persecució política des de la seva creació el 1929 durant la dictadura de Primo de Rivera, i especialment, contra les persones lluitadores antifranquistes, durant la llarga dictadura de Franco i en anys posteriors”.

Així comença el Manifest “Crida Internacional per a convertir la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana 43 de Barcelona en Centre de Memòria”, concretat en l’expressió “Via Laietana, 43. Fem justícia, Fem memòria!”.

Molts lluitadors i lluitadores per la democràcia del Baix Llobregat van passar per la Comissaria de Via Laietana. Aquest fet, a més del que significa per a la Memòria Democràtica del país, justifica que el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat s’hagi adherit al Manifest.

Tant l’Ajuntament de Barcelona, com el  Parlament de Catalunya i el Congrés de Diputats han aprovat mocions per tal de convertir la Comissaria en un centre de memòria i documentació per donar a conèixer la tortura allí practicada com a eina de repressió política. A més, el passat 20 d’octubre va entrar en vigor la Llei estatal de Memòria Democràtica que preveu dedicar els llocs de memòria “a una funció commemorativa, d’homenatge i reparadora”.  Per això es reclama al Ministeri de l’Interior, que fins ara s’ha mostrat incomprensiblement contrari a complir els mandats parlamentaris, a que transfereixi l’edifici a les institucions catalanes per a que sigui transformat en un espai de memòria, d’arxius documentals i centre d’interpretació de la impunitat i la tortura.

Entre els signants del manifest hi destaquen l’Associació Catalana d’Expressos polítics del Franquisme, l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, la Fundació Cipriano García de CCOO o Òmnium Cultural.

Aquest passat 20 de novembre va tenir lloc una concentració davant la Prefectura de Via Laietana, en la que va intervenir, entre d’altres, Carles Vallejo (a la fotografia), president de l’Associació d’expressos polítics, i que ha presentat una querella criminal per les tortures que va patir a la Prefectura de Via Laietana a mans de sis expolicies franquistes.

Font i fotografia: Associació d’expressos polítics del franquisme i CECBLL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here