El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) (a la fotografia), aquest dimecres, 22 de desembre, va fer pública la seva sentència sobre un recurs per incompliment interposat per la Comissió Europea contra l’Estat espanyol.

Segons el Tribunal “ Espanya no va vetllar per a que no es superés de forma sistemàtica i continuada, d’una banda, des de 2010 fins 2018 inclusiu, a l’Àrea metropolitana de Barcelona i la ciutat de Madrid, i des de 2010 fins el 2017 inclusiu, a la zona del Vallès- Baix Llobregat, el valor límit anual fixat per al diòxid de nitrogen (NO2) i, per altra banda, des de 2010 fins el 2018 inclusiu , a la zona de la ciutat de Madrid, el valor límit horari fixat per al NO2”.

La sentència del TJUE no imposa cap multa. La Comissió ho podria haver demanat, però no ho ha fet; aquesta vegada s’ha limitat a demanar que es declari que Espanya ha incomplert la legalitat. A partir d’ara s’obre un termini per complir la sentència. Si l’incompliment persistís, la Comissió Europea pot interposar un segon recurs en què podria sol·licitar el pagament d’una multa per cada dia d’incompliment. Espanya no pot presentar recurs.

La Comissió Europea va obrir un expedient sancionador a l’Estat espanyol l’any 2019 per la situació en aquestes zones. Les emissions són generades fonamentalment pel trànsit. Segons l’Agència Europea del Medi Ambient el diòxid de nitrogen causa la mort de gairebé 9.000 persones cada any a Espanya.

Els experts en medi ambient afirmen que la situació només es pot reverir amb mesures com les Zones de Baixes Emissions i la creació de super-illes. La sentència suposa un cop dur per als grups de pressió i partits que qüestionen la política de pacificació del trànsit que porta a terme Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. La tinenta d’alcaldia de la capital catalana, Janet Sanz, ha declarat que “la sentència ens obliga a fer el que ja estem fent però a fer-ho més ràpid”.

Ecologistes en Acció va fer públic un comunicat en el que recorda que “Barcelona i Madrid hauran de reduir dràsticament el trànsit per a abatre la contaminació de l’aire”.

Fonts: ACN, CCMA i Ecologistes en Acció

Fotografia: ACN

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here