El regidor no adscrit de Sant Just Desvern, Kiko Ferrer (a la fotografia), elegit l’any 2019 en les llistes de Ciutadans, ha anunciat a Ràdio Desvern, que a les eleccions del 2023 es presentarà amb un nou partit “Som-hi Sant Just”.

Segons Francisco Ferrer, el partit penja d’una denominació general que és “Som-hi Catalunya”. També ha explicat que ara és militant de Centrem i que aquest grup, conjuntament amb el PDeCAT i el PNC, està impulsant la “Convergència moderada” al voltant de la marca Ara Pacte Local, la força que EspaiCiu, l’intent de ressuscitar l’esperit de l’antiga Convergència i Unió, vol que es presenti a molts municipis catalans. La decisió de Ferrer, d’altra banda, és una mostra més del procés de dispersió que Ciutadans està vivint a la comarca del Baix Llobregat.

Caldrà veure com lliga aquesta decisió de Ferrer amb la presència en el mateix espai de la regidora de Sant Just, elegida a les llistes de Junts per Catalunya, Laia Flotats, que el passat mes de maig va ser escollida membre de l’executiva de Centrem.

Ara Pacte Local

D’altra banda, Daniel Rubio, secretari general d’Ara Catalunya i regidor de Reus, explicava fa pocs dies al digital Elmón.cat que el seu grup ha pactat presentar-se en coalició amb el PDeCAT, sota la denominació general Ara Pacte Local, a la que feia referència Kiko Ferrer. Segons Rubio, si l’espai convergent, “s’ha anat fragmentant  en moltes marques, la nostra coalició fa un punt d’inflexió per teixir ponts”. Candidatures comarcals com Impulsem Lleida o Impulsem Penedès estant estudiant sumar-se a aquest projecte. I des del PNC, que ha creat Ara Girona, i des de Convergents, amb presència al Baix Penedès, s’hi està sumant més gent.

Segons Rubio, “alcaldes i regidors que havien format part de Convergència i de Junts, des de que van sortir del Govern d’una forma sorprenent i han deixat en escac l’estabilitat de Catalunya, s’estan sumant al projecte”. El secretari general d’Ara Catalunya afirma que ja compten amb més de 100 candidatures i que aposten per arribar a les 300. No descarta que la coalició es presenti també a les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

Aquestes declaracions, concorden amb la informació que publicava el periodista Oriol March, a Nació Digital, en la que explicava que “la sortida del Govern de Junts està alentint la captació d’alcaldes del PDeCAT”. Aquesta operació l’havia iniciat Jordi Sánchez, quan era secretari general de Junts, però, ara mateix, malgrat la designació del moderat Xavier Trias com a cap de llista de Junts a Barcelona, molts alcaldes del PDeCAT tenen seriosos dubtes sobre si presentar-se com a candidats del partit de Laura Borràs, per la imatge de radicalisme provocada pel trencament del pacte amb ERC i per la pèrdua de palanques institucionals que aquesta ruptura ha comportat.

Tots aquests moviments en l’espai post convergent tindran repercussió a la comarca del Baix Llobregat, tal com ho demostra l’aparició de “Som-hi Sant Just”. Martorell i Castellví de Rosanes poden proporcionar notícies properament. A Martorell, l’alcalde Xavier Fonollosa, sembla dubtar entre Junts i el PDeCAT, partit pel que va fer campanya a les darreres eleccions catalanes. A Castellví, l’alcalde Adrià Camino, és un dels impulsors de Centrem.

Fonts: Ràdio Desvern, Elmón.cat i Nació Digital

Fotografia d’arxiu: Ciutadans

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here