El vicepresident d’ERC i exalcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras es queda definitivament sense escó al Parlament Europeu: el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg (a la fotografia),  ha desestimat  el seu últim recurs, que havia presentat contra la decisió que va prendre el llavors president de l’eurocambra, David Sassoli, de deixar vacant el seu escó.

L’alt tribunal ha reafirmat la mateixa decisió que ja va prendre al juny el Tribunal General de la Unió (TGUE), que va considerar inadmissible un primer recurs de Junqueras.

El tribunal ho argumenta dient que el Parlament Europeu no té competències per oposar-se a una decisió de l’Estat espanyol. El dirigent d’Esquerra va ser escollit eurodiputat al Parlament europeu en les últimes eleccions a l’eurocambra, el maig de 2019. Atès que era a presó no va obtenir el permís de la Junta Electoral Central  per anar a jurar o prometre la Constitució, requisit segons la legislació espanyola per accedir al càrrec, i el seu escó va quedar vacant. Junqueras va recórrer aquesta decisió però ara la justícia no li ha donat la raó. Segons el Tribunal l’acció de Sassoli va ser “purament informativa” i, per tant, “no pot ser objecte de recurs”.

Amb la sentència del TJUE, Junqueras ha perdut l’última batalla per intentar recuperar l’escó al Parlament europeu. La decisió suposa també un toc d’atenció pel sector de l’independentisme que ha confiat tota la seva estratègia en  que la justícia europea avalarà tots els seus moviments. Ara es demostra que pot ser que sí o pot ser que no.

Fonts. ACN i Puntavui

Fotografia: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here