L’Institut Ramon Muntaner (IRMU), del que formen part la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus, coordina el projecte “Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans” que es celebrarà aquest proper dissabte 14 de gener. Ho fa convidat pel Consell Insular de Mallorca i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Històrics  de la Mediterrània Occidental del Departament d’Arqueologia de la UB.

L’objectiu del projecte és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I, per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels Països Catalans, i, més enllà, a tota la Mediterrània.

L’Encesa presenta la següent estructura: a ¾ d’una del dissabte 14, des de les torres seleccionades, tindrà lloc la lectura del Manifest; a la 1, es produirà l’encesa de fum; l’acte del matí acabarà amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. Per la tarda, es retornarà a les torres a ¼ de 7 per llegir de nou el Manifest i a 2/4 de 7 encendre les bengales de foc.

Aquest any, a més de l’encesa a la Torre de Can Roca de Baix de Castelldefels, que ja va participar l’any passat (a la fotografia), s’ha afegit a la iniciativa la Penya del Moro, de Sant Just Desvern. Aquest poblat iber i fortificació medieval hi pren part gràcies a l’organització del Centre d’Estudis Santjustencs, amb l’adhesió de la SEAS, Sant Just Solidari, Justícia i Pau de Sant Just Desvern i la col·laboració del Drac de Sant Just.

Atesa la ubicació de la Penya del Moro a Collserola, l’autorització de l’acte resta subjecte al nivell del pla alfa de prevenció d’incendis per aquell dia i pot ser suspès en cas que s’arribi al nivell 2 o superior.

A Castelldefels, a partir de les 11 del matí, amb sortida de la Plaça Neus Català, es farà una visita guiada a 5 torres de defensa del segle XVI al Poble vell: Torre Gabriel Folcher, Torre de Climent Savall, Torre de Cal Moliner, Torre d’Antoni i Torre de Can Roca de Baix. Pel matí es farà l’encesa de fums de colors a la Torre Baraona, i, per la tarda, la de bengales a la Torre Can Roca de Baix.

Fonts: IRMU, Centre d’Estudis Santjustencs, Justícia i Pau de Sant Just i Ajuntament de Castelldefels

Fotografia: Ajuntament de Castelldefels

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here