El Telenotícies nit d’aquest passat dimarts, 10 de gener, va dedicar un extens reportatge al tancament temporal des de l’1 de gener del pioner centre de naixements en parts naturals de l’Hospital de Martorell (a la fotografia), del que ja van informar elBaix.cat.

Però el reportatge aporta noves dades que suposen un salt qualitatiu en la gravetat dels fets. Segons TV3, l’equip de llevadores assegura que el problema que ha acabat provocant el tancament del centre de parts naturals ha estat la mala gestió i coordinació de la unitat i la falta d’aposta del centre per aquesta experiència. Diuen les professionals que “això ha afectat la seguretat del servei, fins l’extrem que s’hauria posat en perill la vida d’algun nadó i d’alguna dona”. Afirmació gravíssima que segurament el Departament de Salut o la Fiscalia hauran d’investigar.

També asseguren les llevadores que l’augment de càrrega de feina ha fet que gran part del personal tingui la síndrome d’esgotament professional.

Una experiència pionera ara tancada

El centre de naixements de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell es va inaugurar fa cinc anys i va ser el primer de l’Estat espanyol. Havia de servir de referent i model per a tot el territori.

És un espai dissenyat específicament per parir amb la mínima intervenció i amb l’acompanyament de llevadores expertes. En 5 anys s’han assistit gairebé 400 parts naturals, i cada any augmenta el nombre de dones que opten per parir així.

En dos mesos han plegat 5 de les 12 llevadores que hi havia. Míriam Algarra, directora infermera de l’Hospital de Martorell ha explicat: “Per nosaltres ha estat mot difícil prendre aquesta decisió, però ho hem fet per temes de seguretat i qualitat en l’assistència”. La direcció assegura que treballa per reobrir el servei com més aviat millor però sense especificar cap data.

L’atenció dels parts continua i, si alguna dona el vol natural, el pot fer, però no en l’espai específicament dissenyat ni amb les condicions d’acompanyament que hi havia.

El Departament de Salut assegura que, tot i aquestes circumstàncies, continua apostant pel model d’atenció del centre de parts naturals.

Font i fotografia: Notícies 324

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here