Acte multitudinari de la vicepresidenta del Govern central i líder d’Unidas Podemos per presentar el seu projecte “Sumar” a un Auditori de Barcelona, ple de gom a gom amb 2.000 persones (a la fotografia), més unes altres 1.000 que ja no van poder entrar per haver-se desbordat l’aforament.

L’acte va comptar amb la intervenció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va rebre el suport de Díaz, que va centrar el seu discurs en l’explicació de què vol representar “Sumar” com a garantia, va dir la vicepresidenta, “d’una dècada més de govern progressista a l’Estat”.

El Baix Llobregat va ser ben present a l’Auditori, tant per la presència de molts ciutadans i ciutadanes de la comarca i de caps de llista dels Comuns com Lluís Mijoler, del Prat, o Lídia Muñoz, de Sant Feliu, com per les referències a l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Yolanda Díaz, en una directíssima al·lusió a les condicions que el PSC ha posat per aprovar els pressupostos de la Generalitat, va carregar contra el projecte de macrocasino Hard Rock, que Salvador Illa defensa, afirmant: “No vull aquest model productiu per als meus fills”. I en relació al Prat va assegurar. “Tota Europa està defensant el ferrocarril, i aquí hi ha gent que mira al passat i diu que vol una ampliació més al Prat”. Díaz va declarar de forma solemne: “Des de Sumar els hi diem que el nostre model no va per aquí”. Per a la política gallega aquests projectes són “el model del bipartidisme”.

Especial incidència en la problemàtica del Baix Llobregat va fer un dels intervinents, el professor Oriol Nel·lo , que fou diputat del PSC al Parlament de Catalunya durant dues legislatures i que va ser Secretari per a la Planificació Territorial del Govern de Pasqual Maragall. Nel·lo va destacar que els ajuntaments metropolitans no disposen de recursos suficients per a fer polítiques d’habitatge i de lluita contra la desigualtat i va demanar a Yolanda Díaz, que el Govern central faci efectiu el dret a la ciutat transferint recursos econòmics a Comunitats Autònomes i Ajuntaments per fer front a les necessitats dels seus barris.

Yolanda Díaz, en relació als drets de Catalunya va afirmar, contradient Pedro Sánchez, que “només els catalans poden decidir quan s’acaba el Procés” i va defensar el dret a decidir de Catalunya. Però el contingut fonamental de la seva intervenció es va centrar en la posada en valor dels drets socials i de la necessitat de que la democràcia, a més de política, sigui econòmica. Un del temes més aplaudits fou la crítica el PP i Vox per no respectar els drets sexuals i reproductius de les dones, tal com està passant a Castilla y León.

Ernest Maragall ja no descarta l’ampliació de l’aeroport

En sentit contrari, dins el que sembla la recta final per la negociació dels pressupostos del 2023 entre ERC i el PSC, que reclama l’ampliació de l’aeroport com a condició per votar-los, el candidat a l’alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall ha declarat en un entrevista a La Vanguardia publicada aquest passat dissabte, dia 14 de gener, que “el Govern és a punt de desbloquejar el futur de l’aeroport”. Després que Salvador Illa hagués elogiat les seves paraules, Maragall s’ha vist obligat a matisar, tot dient :“No em pertoca a mi entrar en el detall dels textos a negociar”.

Les declaracions de Maragall han causat sorpresa perquè aquesta mateixa setmana, el dimarts dia 10 de gener,  tal com va informar elBaix.cat, el congrés d’ERC del Baix Llobregat i L’Hospitalet va aprovar una esmena de l’exdiputat i veí de Cornella, Joan Tardà, tancant la porta a qualsevol ampliació.

Fotografia: En Comú Podem

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here