Segons la llei estatal del Canvi Climàtic, impulsada pel govern del PSOE i Unidas Podemos, aprovada l’any 2021, els municipis de més de 50.000 habitants havien de tenir una Zona de Baixes Emissions (ZBE) “abans de l’any 2023”.

Però l’Ajuntament de Castelldefels interpreta de forma ambigua que l’obligació s’ha de complir “pel 2023” i ha decidit, segons publica elCastell.org, que “de moment, el nostre municipi està treballant per posar-la en marxa a finals d’aquest any 2023 o a principis de 2024”. El Ministeri der Transició Ecològica recorda que el projecte de llei va ser sotmès a consulta pública el febrer de 2019, fa quatre anys, i que hi ha hagut temps suficient per preparar l’aplicació de les ZBE. En localitats com Sant Joan Despí s’han produït, però,  manifestacions de tipus populista contra aquesta mesura tan necessària per a la lluita contra la contaminació i per millorar la salut de la ciutadania. Potser per evitar-se crítiques en època preelectoral, el consistori de Castelldefels, governat per PSC, ERC i Junts, ha decidit deixar passar les eleccions municipals del 28 de maig per implantar una mesura que pot generar resistències en el sector de la societat menys conscienciat sobre el canvi climàtic.

Segons l’Ajuntament, “la ZBE s’està treballant amb l’AMB i altres municipis del Baix Llobregat per implantar-la al mateix temps i tenir les mateixes característiques”. L’argument sembla lògic però de poc servirà la coordinació si hi ha por a defensar la mesura i a fer-ne pedagogia.

L’Ajuntament aclareix que la ZBE no ocuparà tot el municipi sinó només “els barris del centre”, i recorda que “tindrà horaris, excepcions, permisos puntuals…”. També s’explica que els vehicles amb etiqueta groga (B) podran circular sense cap restricció durant el 2023 a la ZBE de les Rondes de Barcelona.

Moltes informacions per diluir l’impacte de la mesura però cap ni una per explicar la necessitat de la seva implantació. I la campanya de comunicació es farà “aproximadament a l’estiu”, desprès del 28 de maig. “Anem molt tard” declarava a TV3 l’investigador de l’Institut d’Avaluació Ambiental del CSIC, Xavier Querol, a finals del passat mes de desembre. I recordava que “l’any 2019 es van produir 307.000 morts prematures a Europa a causa de la mala qualitat de l’aire”. La llei no preveu cap sanció per als ajuntaments que la incompleixin.

Font: Ajuntament de Castelldefels

Fotografia: Ajuntament de Barcelona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here