Concentració independentista  contra la cimera hispano-francesa celebrada al MNAC a Barcelona, aquest dijous, 19 de gener. Unes 6.500 persones es van concentrar, segons la Guàrdia Urbana (30.000 segons els organitzadors), a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona, per protestar contra la cimera i contra la pretensió del PSOE de considerar que la celebració de la trobada a Barcelona entre els president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i del president de França, Emmanuel Macron, certifica que el procés ha acabat.

Malgrat l’hora, a partir de les 9 del matí, i del fred, sembla inqüestionable que la divisió de l’independentisme passa factura a la seva capacitat de mobilització: l’avinguda Maria Cristina, més enllà de quina xifra es prengui com a bona, no es va omplir.

I va passar allò que Carles Puigdemont, president del Consell de la República, i Dolors Feliu, presidenta de l’ANC, semblaven desitjar, i que d’altres convocants de la mobilització, com Òmnium Cultural, intentaven evitar: crits de “traïdors “ i “botiflers” contra la delegació d’ERC (a la fotografia), de la que també formava part d’exdiputat de Cornellà, Joan Tardà. El president del partit i exalcalde de Sant Vicenç dels Horts, el baixllobregatí Oriol Junqueras, va haver d’abandonar la concentració protegit pel seu equip de seguretat i escridassat per un grup de persones i, segons Vilaweb, “se’n va acabar anant en cotxe”. Tots els mitjans de comunicació es van fer ressó de la situació de tensió i de clara “divisió de l’independentisme”, segons l’ARA. Diverses persones van insultar greument Junqueras a nivell personal i, segons elMon.cat, li van cridar “Traïdor, et volem a la presó”.  La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va comentar, segons el PuntAvui, que s’ha de respectar la “llibertat d’expressió” i que els polítics han de “prendre nota”. Mentre, el president de la Generalitat, Pere Aragonés, saludava Sánchez i Macron.

Oriol Junqueras va declarar posteriorment que “tothom pot xiluar a qui li sembli” però va afegir que “hi ha una diferència entre xiular i insultar i amenaçar”.

El mateix dia, París vivia una manifestació de 400.000 persones en motiu de la vaga general convocada pels sindicats. La CGT calculava que 2 milions de persones havien sortit als carrers a tota França. Segons el Ministeri de l’Interior van ser “només” 1’1 milions.

Fotografia: EFE

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here