L’Ajuntament de Molins de Rei va signar aquest dijous, 19 de gener, un compromís de compravenda del conjunt patrimonial de Sant Pere de Romaní ( a la fotografia) i el terreny adjacent amb la intenció de convertir-lo en un espai d’interpretació i divulgació cultural de l’època de l’art romànic: en total una parcel·la de quasi 11.000 metres quadrats.

El conjunt inclou l’ermita i la torre i un terreny adjacent. L’immoble era de propietat privada i aquesta situació jurídica dificultava la intervenció municipal per fer el manteniment i les restauracions necessàries.

El compromís de compravenda el van signar l’alcalde Xavier Paz, en nom de l’Ajuntament, i les propietàries de la finca “Can Capellans” on s’ubica l’ermita, les senyores Mª Rosa Fenollosa i Emiliana Fenollosa. La compra s’ha valorat en un preu de 35.000 euros.

El conjunt està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble, considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’ermita romànica està documentada en el segle XI i al seu voltant s’han trobat restes de material arqueològic de les èpoques romana, medieval i moderna.  Pel que fa a la torre de guaita, la seva construcció data del segle XVI i va ser escollida i adaptada per muntar una estació de telegrafia òptica.

Sant Pere de Romaní està arrelat a la memòria col·lectiva de la població de Molins de Rei per la seva significació cultural i històrica i per la seva visibilitat en el perfil del paisatge de la Serra de Collserola.

El conjunt patrimonial ha estat objecte de diferents intervencions al llarg dels anys: al 1956, al 1987-89 i al 2017.

Fonts: Ajuntament de Molins de Rei i ACN

Fotografia: Monastirs.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here