Nicaragua ha deixat de ser dissortadament exemple d’aquella revolució que va il·lusionar l’esquerra europea. Avui el règim de Daniel Ortega oprimeix i reprimeix a la ciutadania nicaragüenca. Però els lligams entre Catalunya i Nicaragua, teixits en l’època del sandinisme, no han desaparegut, Les entitats que fan solidaritat mantenen la relació amb la població d’aquell país que continua necessitant l’ajut de les societats més desenvolupades.

Aquest és el cas de l’Associació d’Amistat San Miguelito-Sant Boi, que impulsa, al costat de molta altra gent, la incansable activista Carmen Alcalde. Ella afirma que “des de fa cinc anys la situació ha canviat molt però tenim el cor amb totes les persones que encara estan a San Miguelito o a fora del país”.

Aquests dies aquesta associació de Sant Boi de Llobregat, que treballa amb la seva contrapart Fundación del Río, celebra el seu 25è Aniversari. I ha organitzat un seguit d’actes que tindran lloc durant la segona quinzena d’aquest mes de febrer i la primera quinzena de març,

Del 13 al 23 de febrer, es podrà visitar l’exposició “AMA y No Olvida”, del Museu de la Memoria contra la impunidad en Nicaragua, a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer. El dijous 16, a les 7 de la tarda, es farà la inauguració amb la presència de l’Asociación  Madres de Abril i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

El dissabte 4 de març, a les 6 de la tarda, es celebrarà la 18a Jornada Dariana, amb lectures de poemes de Rubén Darío.

Sopar del 25è Aniversari amb Gioconda Belli

I el dissabte, 11 de març, al Casal del Barri  Marianao, Sant Boi acollirà una convidada d’excepció: l’escriptora nicaragüenca Gioconda Belli (a la fotografia amb Ernesto Cardenal).

A les 7 de la tarda, parlarà Gioconda Belli, que també llegirà uns poemes, i a les 8 tindrà lloc el sopar de celebració dels 25 anys d’activitat incansable de l’associació.

Gioconda Belli és una destacada poetessa, revolucionària i novel·lista nicaragüenca. Va ser una activa lluitadora antisomocista, militant del FSLN. En l’actualitat es declara contrària a les polítiques autoritàries de Daniel Ortega.  Ha rebut diversos premis, com el Hermann Kesten, el Casa de las Américas, el Biblioteca Breve o el Prix de poésie Genération de 27. Ha publicat multitud d’obres, des de “Sobre la grama” (1972) fins “Rebeliones y revelaciones” (2018) passant per “L’infinit en el palmell de la mà” (2008) o “El país de les dones” ( 2010).

Font: Associació d’Amistat San Miguelito-Sant Boi

Fotografia: Ollantay Itzanmá

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here