L’article d’opinió de l’economista Xavier Urtasun Deulofeu, “Una modesta proposta sobre la pista llarga de l’aeroport del Prat”, publicat per elBaix.cat el passat dissabte, 25 de febrer, ha tingut un gran número de lectures i ha provocat multitud de reaccions.

La tesi de l’autor és que l’aeroport del Prat ja disposa d’una pista llarga que permet vols interoceànics, però que es troba inutilitzada per no provocar molèsties als veïns i veïnes de barris com Gavà-Mar i d’altres propers a l’aeroport, propietaris d’habitatges que es van construir amb posterioritat a la pista, en una operació urbanística que va comportar la venda dels terrenys de l’antic càmping Albatros. L’autor de l’article es planteja, fins i tot, si no seria socialment més rendible expropiar els habitatges de Gavà-Mar per poder utilitzar la pista ja existent, estalviant a l’Administració pública el cost de fer-ne una de nova.

Després de llegir l’article, diversos lectors i lectores d’aquest digital han fet arribar a elBaix.cat comentaris qualificant la proposta de “fantàstica” i opinant que “desenmascara una realitat amagada a la ciutadania” o que la situació demostra que ens trobem en “una vergonya de país”; d’altres han considerat que “el barri de Gavà-Mar va ser una greu errada urbanística” i hi ha qui parla de “calculada operació especulativa”. També s’han plantejat algunes preguntes: Si l’objetiu de construir una nova pista a l’aeroport del Prat, sigui sobre els espais protegits del Delta o sobre el mar, és evitar utilitzar la ja existent perquè podria provocar la reacció negativa d’una part de la ciutadania de Gavà, és la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, exalcaldessa i veïna de Gavà (a la fotografia), la persona més equànime per avaluar pros i contres de cada opció?. Per quin motiu s’entesta AENA en voler construir una nova pista en terrenys del municipi del Prat, governat per En Comú Podem, i en no utilitzar la pista ja existent que podria provocar protestes a Gavà i Castelldefels, municipis amb alcaldesses socialistes?

En l’acord entre el Govern d’ERC i el PSC per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023, l’apartat dedicat a la “modernització” de l’aeroport del Prat inclou la precisió que les futures actuacions han de respectar “la convivència a veïns i veïnes”.

Fotografia: EFE

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here