El Govern aprova noves restriccions

La sequera (a la fotografia)  no perdona i l’últim episodi de neu i pluja ha estat del tot insuficient. Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat s’ha vist obligat a decretar l’estat de excepcionalitat en 224 municipis, entre els que es troben els del Baix Llobregat.

Les restriccions impliquen la reducció d’aigua per a usos agrícoles i industrials, l’ús de l’aigua mínima imprescindible per al reg de les zones verdes i la limitació a 230 litres per habitant i dia. Les mesures afecten sis milions de persones, entre elles les del Baix Llobregat.

L’aigua potable per ompliment queda limitada al reompliment de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, i en centres educatius a l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres.

S’estableix una reducció de l’aigua del 40 % per a usos agrícoles, d’un 15 % per a usos industrials i d’un 15 % per a usos lúdics assimilables i del 50% en el reg.

Es prohibeix el reg de zones verdes públiques i privades, es manté el reg destinat a la pràctica federada de l’esport, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable i l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua.

L’AMB impulsa un pla per garantir aigua a 30 anys vista

El mateix dia que el Govern de la Generalitat decretava el pas a la fase d’excepcionalitat, el Ple del Consell Metropolità de l’AMB aprovava el Pla Estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA) , el full de ruta per reduir el dèficit hídric que podria patir la zona de la metròpolis de Barcelona ,amb l’objetiu fixat en l’any 2050.

El paquet aprovat d’actuacions proposades té un pressupost d’entre 2.100 i 2.400 milions d’euros, dels quals 132 milions es destinaran a la construcció de noves infraestructures.

Alguns projectes, com els relacionats amb els diversos usos de l’aigua regenerada , ja s’estan portant a terme o s’iniciaran properament.

Abrera: Alternativa en Comú denuncia la “deixadesa del govern municipal”

A Abrera la gestió de l’aigua ha provocat una polèmica política. El grup Alternativa en Comú ha denunciat que el 80% dels veïns i veïnes del municipi i la major part d’empreses es poden quedar sense aigua potable de forma imminent, “per culpa de la deixadesa del govern municipal”.

L’Ajuntament d’Abrera reconeix en una memòria justificativa per a la licitació d’un contracte urgent d’obres el “risc imminent de col·lapse” del dipòsit d’aigua més important de la localitat, el de Sant Ermengol, que abasteix gairebé un 80 % de la població i la majoria d’empreses del municipi.

La instal·lació, amb una capacitat de 2.000 metres cúbics i més de 40 anys de funcionament, presenta una “oxidació avançada “ amb fuites constants amb un “risc imprevisible de col·lapse “,tot i que apunta a imminent a causa de l’estat de les canonades.

El candidat d’Alternativa en Comú i regidor, Jose Andrés Martín, denuncia “la falta de previsió i la deixadesa” del govern de l’alcalde socialista Jesús Naharro que “tot i ser coneixedor de la gravetat de la situació des de fa, com a mínim, dos anys, encara no ha dut a terme cap actuació per solucionar-ho”.

Fonts: Govern de la Generalitat, AMB i Alternativa En Comú d’Abrera

Fotografia del pantà de Sau: CCMA

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here