Després d’un tractament de desinfecció, el mes de desembre de 2020, ingressaven les primeres capses de l’Arxiu de la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto d’Estudis Socials del Baix Llobregat a l’Arxiu Comarcal. Aleshores es feia un dipòsit temporal de la documentació en espera de formalitzar-ne la donació al Departament de Cultura de la Generalitat. La Fundació iniciava un procés de dissolució i dipositava la documentació a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, en compliment de la voluntat de Joan N. Garcia-Nieto. Els patrons (CCOO, UGT, els ajuntaments de Cornellà i Sant Feliu de Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat) vetllaven per preservar un llegat íntimament unit a la identitat més genuïna de la comarca: el moviment obrer. Temps després, el 22 de març de 2022, es donava publicitat a l’acceptació de la donació del fons. I, ara, el pròxim 7 de març, a través d’un acte institucional, es farà un reconeixement a les persones, les organitzacions i les institucions que van protagonitzar aquelles lluites i van preservar aquest patrimoni. En el decurs de l’acte hi haurà una conferència sobre el tema, a càrrec de la historiadora Carme Molinero, i una taula rodona de representants  del moviment obrer, amb la presència de Paco Español (Solvay, Martorell) Jesús Martínez (Siemens, Cornellà) i Conxita Sánchez (Componentes Electrónicos, Sant Joan Despí).

L’Arxiu de la Fundació Utopia comprèn més de 300 metres lineals de documents, llibres i revistes. D’aquest arxiu destaquem sobretot la documentació clandestina i els documents sonors de les històries de vida de persones que van participar en el moviment obrer del Baix Llobregat durant les dècades dels any 60, 70 i 80 del segle passat. En un principi, l’Arxiu l’integrava el fons personal de Joan N. García-Nieto i més tard es van incorporar fons de persones i organitzacions vinculades amb aquest moviment.

La Fundació Utopia és un arxiu clau per a la història social de Catalunya del segle XX, i en especial, per a la comarca del Baix Llobregat perquè recull testimonis documentals sobre les lluites obreres de la segona meitat dels segle XX. Els àmbits temàtics se centren en dos períodes: la clandestinitat, amb documentació sobre el moviment obrer, el sindicalisme, els conflictes laborals, les migracions, els grups i les forces polítiques i la repressió; i la transició democràtica, amb testimonis sobre el moviment obrer i els moviments socials en general, les polítiques públiques, l’església, el desenvolupament econòmic i social, les dones i  el feminisme, les migracions, el medi ambient, les relacions internacionals i la cooperació i les forces armades i el pacifisme.

L’Arxiu Comarcal ha procedit a organitzar la documentació i, des del principi, hi ha facilitat l’accés quan això era possible. S’han iniciat els treballs de digitalització dels fons per fer-ne difusió a Internet a través del cercador de documents “Arxius en Línia”. I, hores d’ara, ja es pot consultar on line el fons personal de Silvestre Gilaberte, fruit de la seva activitat sindical a la SEAT, i aviat més de 20.000 pàgines del període de la clandestinitat del fons personal de Joan N. Garcia Nieto, recentment digitalitzades.

L’objectiu és difondre aquest patrimoni entre la ciutadania i el món de la recerca per tal que les generacions del present i del futur coneguin i facin pròpia aquesta història.

M. Luz Retuerta Jiménez. Directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

Fotografia de Joan García-Nieto en un acte a Cornellà en motiu de la vaga general del 1988: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Imatge donada per Josefina Pérez i Jesús Moreno.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here