Fins les eleccions del maig de 2019, CIU tenia l’alcaldia de Molins de Rei, el municipi més important del Baix Llobregat, conjuntament amb Martorell, on els convergents guanyaven les eleccions municipals. Joan Ramon Casals hi havia accedit en l’anterior mandat gràcies a un pacte amb el PSC, que va continuar els quatre anys següents amb ell com alcalde i amb la CUP al govern durant una part del mandat. Casals va deixar el càrrec per anar al Govern de la Generalitat i va ser substituït durant uns mesos per Ramon Sánchez (a la fotografia) L’anomenada sociovergència ha continuat en aquest mandat amb el socialista Xavi Paz, com alcalde, i el postconvergent Ramon Sánchez, com a primer tinent d’alcalde.

D’aquella situació privilegiada, l’espai de Junts ha passat, a tres mesos de les eleccions del 28 de maig, a una crisi de grans proporcions. Junts va designar a principis d’aquest mes de febrer com a cap de llista a Meritxell Galobart, mentre que Ramon Sánchez anunciava una candidatura local pròpia, que després es va saber que portaria per nom Ara Molins: tal com va informar elBaix.cat, els de Junts ja no estaven Junts.

Però la cosa s’ha complicat molt més aquests dies. Segons ha informat Ràdio Molins de Rei, l’organització local de Junts per Catalunya ha fet públic que comparteix la idea de fer un projecte local amb Ara Molins. Això ha comportat la renúncia de Galobart a encapçalar la llista del partit de Laura Borràs i Jordi Turull i la dimissió d’altres militants que havien de formar part de la candidatura, com Eva Flaquer o Gustavo Vigo. Segons Radio Molins de Rei, l’exalcade Joan Ramon Casals, tot i ser assessor del grup de Junts a l’AMB, hauria tingut un paper clau a l’hora d’apostar per integrar-se al projecte de Ramon Sánchez.

Segons Ràdio Molins de Rei, cada un dels quatre regidors actuals de Junts pot adoptar decisions diferents: Sánchez encapçalarà Ara Molins, Jordi Enseñat no continuarà per motius personals; Jordi Pradell encara no s’ha manifestat, i podria ser que Carme Madorell es presentés per un altre partit.

Darrera aquesta crisi podria haver-hi el debat de si continuar o no amb un pacte amb el PSC, una opció que sembla que Junts no contemplaria. Entretant, l’alcalde Xavi Paz farà la seva presentació, potser amb un somriure sota el nas, com a cap de llista del PSC en un acte que tindrà lloc aquest proper diumenge al Foment.

Resta per veure si Ara Molins romandrà com un partit estrictament local o si s’integrarà, com ha fet Endavant Sant Just, un partit sorgit també de Junts, en les candidatures d’Ara Pacte Local, impulsades pel PEdCAT i Centrem, confrontades a Junts per Catalunya. També resta la incògnita de si Junts serà capaç, després de la trencadissa, de presentar-se a Molins de Rei. Cas de no aconseguir fer candidatura pròpia, Junts perdria el seu espai a Molins de Rei, però també els vots supralocals per a la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Font: Ràdio Molins de Rei

Fotografia: PEdCAT

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here