Tal com explicava la directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Mari Luz Retuerta, en un article d’opinió publicat a elBaix.cat, la dissolució de la Fundacio Utopia-Joan N. García Nieto va comportar que els seus fons documentals fossin lliurats a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, seguint la seva voluntat. Joan N. García Nieto (1929-1994) fou sociòleg, cristià, sindicalista de CCOO i militant polític de Bandera Roja, el PSUC i Iniciativa; va jugar un paper fonamental en la lluita democràtica a Cornellà i el Baix Llobregat.

Finalment, el passat dimarts, 7 de març, es va celebrar a la seu de l’Arxiu Comarcal, a Sant Feliu de Llobregat, l’acte institucional que certificava la recepció d’un fons documental imprescindible per estudiar la història del moviment obrer al Baix Llobregat durant la clandestinitat provocada per la dictadura franquista i la transició. Es tracta d’un conjunt de 317 metres lineals de documentació que inclouen també la biblioteca, l’hemeroteca o les entrevistes a persones que van participar en el moviment obrer de la comarca durant les dècades dels anys 60 als 80. Inclou tambe la feina de qui fou germana de Joan García Nieto, la historiadora Mari Carmen García Nieto. Segons el Departament de Cultura de la Generalitat, “es tracta d’un fons clau per la comarca del Baix Llobregat perquè és una de les senyals d’identitat d’aquest territori”.

L’acte va començar amb unes paraules de la directora de l’Arxiu, Mari Luz Retuerta, una persona clau per a que aquest fons documental s’hagi quedat a la comarca a disposició de qui el vulgui consultar i estudiar. També van intervenir la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, el conseller de Cultura i Memòria Democràtica del Consell Comarcal, Jordi Carbonell, el regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Manel Martinez, i qui fou president de la Fundació Utopia, el catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, Eduardo Rojo.

A continuació, la historiadora Carme Molinero va pronunciar una conferència en la que va exposar el paper que el moviment obrer havia jugat per unir les reivindicacions laborals, les democràtiques i les nacionals. Molinero va recordar que el moviment obrer havia tardat vint anys a recuperar-se després del 1939 a causa de la repressió  franquista i va reivindicar la seva participació decisiva en la lluita per les llibertats i l’autogovern de Catalunya.

Finalment, dos protagonistes de l’època van explicar la seves experiències personals:  Paco Español, sindicalista de Solvay, a Martorell,  va exposar la situació complicada que vivia el sindicalisme en el Baix Llobregat Nord i com el moviment obrer va “creuar el pont de Molins”, i Conxita Sánchez, que fou treballadora de Componentes Electrónicos, de Sant Joan Despí,  va posar en valor el paper de les dones en el moviment obrer i va recordar la militància política de Joan García Nieto.

Entre el centenar de persones que van omplir la sala d’actes de l’Arxiu (a la fotografia) es trobaven el secretari comarcal de CCOO, Josep Maria Romero, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals, Genoveva Català, el president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, Toni Mora, l’exconseller de la Generalitat i exalcalde de Sant Feliu, Francesc Baltasar, la dirigent de CCOO Aurora  Huerga, el psicòleg Jaume Funes, l’amic i company de García Nieto, Benigno Martinez, l’exdiputat Jaume Bosch, l’advocat de Cornellà Ignasi Doñate o l’històric sindicalista de Siemens, Antonio García.

Fotografia: Departament de Cultura

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here