La Fundació Reeixida, una entitat ubicada en l’àmbit de l’independentisme, impulsa aquest 2023 l’Any Daniel Cardona (a la fotografia), en motiu del vuitantè aniversari de la mort de qui fou alcalde de Sant Just Desvern entre el 1931 i el 1936.

Daniel Cardona i Civit (1890-1943) és considerat, juntament amb Francesc Macià, el dirigent històric més rellevant de l’etapa inicial del moviment independentista català, que va des de començaments del segle XX fins a ben entrat el període franquista.

Cardona va ser fundador d’Estat Català (amb Francesc Macià) i del Front Nacional de Catalunya ( amb Joan Cornudella), una formació política que ara ha vist manipulada injustament la seva denominació per una organització d’extrema dreta. També va impulsar altres organitzacions com Bandera Negra o Nosaltres Sols!. Defensava una estratègia bassada en el “model irlandès” i va ser autor de llibres com La Batalla (1923) o Res de nou al Pirineu (1933).

Daniel Cardona fou batlle de Sant Just Desvern entre el 1931 i 1936 i, segons la Fundació Reeixida, “va ser estimat i venerat al seu poble i a tot el Baix Llobregat gràcies a una gestió eficaç, honrada i dialogant dels afers públics, i esdevingué l’únic polític català que derrotà en sengles conteses electorals les dues forces més importants del catalanisme (la Lliga i ERC)”. Cardona va morir a Sant Just l’any 1943, on havia tornat clandestinament, ja en plena dictadura franquista; les autoritats obligaren la família a celebrar un enterrament íntim sota una gran vigilància policial.

La història va voler que en les primeres eleccions municipals democràtiques posteriors al franquisme celebrades l’any 1979 fós elegit alcalde de Sant Just, Antoni Malaret ( 1917-2001), del Front Nacional de Catalunya, després d’obtenir 4 regidors i el 21’5 % dels vots i rebre el suport de la UCD i CIU, tot i que el PSUC, amb el 25 % dels vots i també 4 regidors, havia guanyat les eleccions

Ara, la Fundacio Reeixida, historiadors i entitats de la societat civil impulsen aquest Any Daniel Cardona, amb activitats que inclouen jornades, cursos i presentacions que tindran lloc a diversos municipis, entre els que hi ha Sant Just Desvern.  L’Any va començar al Museu d’Història de Catalunya, on aquest passat dimarts, 7 de març, es va presentar la imatge de la commemoració, realitzada per l’artista de Xàtiva, Cesc Roca (a la fotografia), i la seva biografia, reeditada per editorial Afers, escrita per l’historiador Fermí Rubiralta.

El manifest de l’Any Daniel Cardona ha estat signat per entitats com el Centre d’Estudis Santjustencs o personalitats com Josep Lluís Carod Rovira, Roser Cussó, Salvador Cardús, Josep Guia, Bernat Joan, el baixllobregatí Jaume Marfany, Blanca Serra , Jaume Vallcorba o Josep Maria Solé i Sabaté.

Font i fotografia: Fundació Reeixida

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here