Cada cop s’està accentuant més la regressió i desaparició de les abelles i la pol·linització ja sigui per l’augment d’ús de plaguicides, insecticides, més espècies invasores, noves malalties i pèrdua d’hàbitat.
Totes aquestes circumstàncies han portat a l’Associació d’Amics de les Abelles, a treballar diferents línies de prevenció, recuperació, pol·linització i divulgació.
D’aquí neix el Redicat, un projecte innovador que pretén recuperar i salvar eixams que puguin “molestar” en nuclis de població i dur-los cap a zones amb biodiversitat fràgil per mantenir la pol·linització del territori, de moment dins de l’àmbit de Catalunya.

Els objectius generals del projecte són:
  • Creació de diversos centres de pol·linització (es necessiten tan municipis emissors com receptors)
  • Oferir als ajuntaments i societats assessorament
  • Pla de formació a les escoles per donar a conèixer les abelles i la natura
  • Pla de difusió als mitjans de comunicació catalans
Per posar en marxa el Redicat es necessiten municipis emissors i receptors. Inicialment,  els municipis participants en el projecte eren: Riner, Arnes i Alcover com a receptors i Pujalt com a emissor. Ara s’hi afegeix Viladecans com a nou Municipi emissor.
S’han instal·lat arnes buides en punts estratègics i problemàtics de la ciutat per tal de captar abelles i traslladar-les fins a Riner, un municipi dins de la comarca del Solsonès,  que serà el municipi receptor amb el qual es treballarà conjuntament.
Aquesta acció també té una vessant divulgativa i de sensibilització ja que en aquest moviment d’arnes hi participaran escolars de Viladecans i de Riner, que apadrinaran aquestes abelles. Per visualitzar aquesta unió es farà una jornada d’intercanvi per crear vincles i conèixer les diferències entre la vida urbana i la vida rural.
L’esdeveniment començarà ben d’hora al matí amb la recollida de l’arna, prèviament instal·lada, i serà traslladada a Riner. L’escola de Freixinet donarà la benvinguda als nens i nenes de Viladecans i tots junts realitzaran unes activitats educatives relacionades amb les abelles i l’entorn rural.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here