Aquest dilluns, 20 de març, José Luis Morlanes, actual director de la companyia IQOXE de Tarragona, va declarar com a investigat davant el jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona, per l’explosió que va tenir lloc a l’empresa el 14 de gener de 2020.

Una explosió originada en un reactor va afectar una cisterna d’òxid d’etilè i va causar dos morts i vuit ferits dins la mateixa instal·lació. L’ona explosiva va provocar l’esfondrament parcial d’un edifici de cinc plantes al barri de Torreforta, que va causar la mort d’un veí a causa de l’impacte d’una planxa  metàl·lica d’una tona. Morlanes va haver de comparèixer davant els mitjans (a la fotografia) per donar explicacions.

Interior va sancionar IQOXE per “infracció molt greu” amb 180.000 euros de multa. La investigació va considerar que l’empresa tenia responsabilitat en els fets.

Morlanes, en la seva declaració en seu judicial aquest dilluns, va assegurar que no van situar els beneficis de l’empresa per damunt de la seguretat i el manteniment de la planta d’IQOXE.

Davant el jutjat es va produir una concentració convocada per la Federació de Veïns de Tarragona, amb el lema “Tarragona no oblida”.

Morlanes: de secretari general de la UGT del Baix, regidor de Cornellà i president del Consell Comarcal als consells d’administració.

La trajectòria pública de José Luis Morlanes ( Pozuelo de Calatrava, Ciudad Real, 1963) va començar a la UGT i el PSC de Cornellà de Llobregat. Va ser secretari general de la UGT del Baix Llobregat per passar després a convertir-se en home de confiança del llavors alcalde, José Montilla, a l’Ajuntament de Cornellà: va ser president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i regidor d’Urbanisme de Cornellà.

Posteriorment es va dedicar a l’activitat empresarial. Va ser directiu de l’empresa La Seda, del Prat de Llobregat, en tres moments diferents. Va acabar imputat pel jutjat d’instrucció número 3 del Prat per presumpte desviament de fons, una imputació que va quedar arxivada l’any 2015. Abans havia estat destituït pels accionistes.

Entremig va ser vicepresident econòmic del RCD Espanyol, càrrec del que va dimitir l’any 2014 a petició dels principals accionistes del club perquè no va comptabilitzar com a despesa 800.000 euros corresponents al pagament de l’IVA dels abonaments, fet atribuït a un “error comptable”.

Va retornar a la Seda després del concurs de creditors l’any 2017,i que Cristian Lay, una  companyia d’Extremadura, adquirís l’empresa. Cristian Lay també es va quedar IQOXE i hi va posar al davant José Luis Morlanes. Els sindicats acusen Cristian Lay, propietària de la factoria tarragonina d’haver retallat la inversió en manteniment i personal qualificat.

José Luis Morlanes va assegurar fa temps: “Només deixaré de ser del PSC o d’UGT per defunció d’uns o altres”.

Fotografia: CCMA

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here