El mes d’octubre de 2020 elBaix.cat publicava una noticia titulada “Molins de Rei: els aiguamolls ni tenen aigua ni estan molls” per denunciar la degradació d’aquest Espai Natural Protegit situat a tocar del riu Llobregat, ben a prop de la passera que uneix Sant Feliu de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts. Feia més d’un any que Lluís Carrasco, exregidor d’ICV a l’Ajuntament de Molins, havia publicat un article a la revista “Viu Molins de Rei” on explicava que “l’espai està totalment abandonat a la seva sort”. Segons el llavors regidor de Medi Ambient de la vila, Josep Raventós, de la CUP, els aiguamolls no eren cap exemple d’equilibri mediambiental i no es podien arreglar a causa dels atacs vandàlics que rebien les bombes i per la “irresponsabilitat” de la gent que hi deixava anar les seves mascotes.

Ara, per fi, tirarà endavant el projecte de recuperació dels aiguamolls de Molins de Rei, la llacuna d’aigua dolça més gran del Baix Llobregat.

El projecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Molins de Rei, amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona, busca recuperar la biodiversitat d’aquest espai (a la fotografia).

L’actuació vol utilitzar aigua regenerada a l’EDAR/ERA de Sant Feliu de Llobregat, una solució sostenible que permet reservar l’aigua potable per a ús de boca.

Les actuacions tindran un cost total estimat de 150.000 euros i es finançaran amb el Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG) de l’AMB, que rep un finançament del 50 % de la mateixa AMB i un 50 % per part dels ajuntaments. També rebrà una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Situats sobre un antic meandre del riu, els aiguamolls són una zona humida protegida molt característica d’aquest espai fluvial. L’ús d’aigua regenerada aportada pel nou projecte suposarà uan manera molt més sostenible de mantenir els aiguamolls, ja que estalviarà, respecte l’antic sistema de bombes, una gran quantitat d’energia i agua potable, que cal reservar per a ús de boca.

Una vegada fet l’estudi hidrològic de l’aqüífer abans de l’estiu, es redactarà el projecte i les obres podrien començar l’any 2024.

Font i fotografia: AMB

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here