ElBaix.cat s’ha fet ressò en diverses ocasions de la situació que pateix Martorell de manca de respecte al dret de tota persona a empadronar-se al municipi on viu. S’hi ha pronunciat el Síndic de Greuges, hi ha sentències judicials ben clares en altres municipis, però l’alcalde de Junts per Catalunya, Xavier Fonollosa (a la fotografia), s’entesta en practicar una política de vulneració de drets que sembla pròpia de l’extrema dreta.

Aquest passat dilluns, 24 d’abril, el tema va arribar als telenotícies de TV3, amb la conseqüent mala imatge projectada per Martorell. Segons la televisió catalana, alguns consistoris, entre els que va destacar el de Martorell, es neguen a empadronar veïns que malviuen en locals o cases ocupades, una negativa que vulnera els seus drets fonamentals, que és contrària a la llei i que els deixa sense serveis bàsics com la sanitat o l’educació.

La negativa de l’ajuntament de Martorell a empadronar les persones que hi tenen dret ha produït un efecte pervers: aboca aquestes persones a caure en mans d’intermediaris poc fiables, que s’enriqueixen a costa seva o, encara pitjor, de màfies que els estafen. A algunes parelles els poden arribar a demanar 1.200 euros per una adreça on empadronar-se. No tenir el padró afecta també els seus fills, que sense la documentació en regla no poden escolaritzar-se ni accedir a la sanitat pública.

A Martorell s’ha creat l’assemblea Papers per a Tothom per ajudar les persones nouvingudes en situació de vulnerabilitat o emergència habitacional perquè puguin registrar-se com cal. Grups municipals, com Movem Martorell, fa temps que denuncien l’actitud de l’alcalde Fonollosa.

El cas és una bona mostra dels efectes contradictoris que provoca una mesura que, segons l’equip de govern municipal, vol ser una actuació contra la il·legalitat que implica l’ocupació: aquesta política de “tolerància zero” el que provoca, però, és l’aparició de màfies que sí que suposen una amenaça per a la seguretat ciutadana.

Font: CCMA

Fotografia: Martorell TV

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here