Ciutadans no ha pogut confeccionar candidatura a la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, de cara a les eleccions locals del 28 de maig: és una bona mostra de la greu crisi que pateix el partit taronja.

L’any 2017, Ciutadans guanyava les eleccions al Parlament de Catalunya a Sant Feliu amb el 31 ’44 % dels vots.  A les municipals de l’any 2015 havia obtingut el 10’69 % dels vots i 2 regidories, amb una llista encapçalada per l’extinent d’alcalde del PSC, Xavier Alegre (a la fotografia), que havia estat regidor socialista durant vuit anys i que s’havia passat a Ciutadans.  Alegre va dimitir de regidor en ser nomenat senador. Però davant la possibilitat de guanyar l’alcaldia després de l’èxit del 2017 va tornar a ser cap de llista el 2019. Els resultats no van respondre a les expectatives: Ciutadans va mantenir els 2 regidors amb el 10’12 % de vots. Al llarg del mandat, i en paral·lel a la desinflada general de Ciutadans, Xavier Alegre, conegut per les seves posicions espanyolistes, va abandonar la seva formació política i es va quedar com a regidor no adscrit l’Ajuntament i com a senador independent al Grup Mixt.

Ara, tot i que l’altra regidora, Elisabet Valencia, ha exercit el càrrec fins el final, Ciutadans no ha pogut ni tan sols confeccionar una candidatura, malgrat els esforços de la direcció per intentar que el partit es presentés en una ciutat que és capital de comarca. Passar d’un 31’44 % dels vots al 2017 a desaparèixer en sis anys és un rècord que s’estudiarà a les facultats de Ciències Polítiques.

A punt de desaparèixer de la comarca: Del “¡Vamos!” al “¡Nos vamos!”

Però el cas de Sant Feliu és tan sols la punta de l’iceberg que portarà Ciutadans a la pràctica desaparició a la comarca el proper 28 de maig.  Al Baix Llobregat, Ciutadans ha passat de presentar candidatures l’any 2019 en 29 dels 30 muncipis de la comarca, a fer-ho en només 16, perdent pel camí ni més ni menys que 13 llistes. Els canvis de jaqueta i els casos de transfuguisme han estat constants en aquesta última fase: tal com va informar elBaix.cat, els dos regidors de Ciutadans a Castelldefels s’han passat al PP, mentre que una nova opció, Valents, està intentant recollir les cendres de Ciutadans incorporant a les seves llistes membres del partit creat per Albert Ribera, a Cornellà, Sant Boi, Viladecans, el Prat de Llobregat i d’altres municipis. Les enquestes conegudes a la comarca deixen fora Ciutadans de la pràctica totalitat d’ajuntaments del Baix Llobregat. PSC, PP, Valents ,Vox i algunes candidatures independents es disputen les restes dels 36.645 vots (9’71 %), dels 46 regidors i dels 4 consellers comarcals que Ciutadans va obtenir a les municipals del 2019 al Baix Llobregat. El “¡Vamos!” del 2015 sembla haver estat subtituït pel “¡Nos vamos!”.

Fotografia d’arxiu: Ciutadans

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here