En les eleccions del 28 de maig la candidata de Movem En Comú Podem, i exalcaldessa de la ciutat entre 2015 i 2017, es postula per tornar a liderar un govern municipal d’esquerres. La recuperació dels equipaments i serveis públics i el repte de l’emergència climàtica són algunes de les seves prioritats.

 

-Et presentes com a candidata de Movem En Comú Podem liderant un moviment polític ampli acollint formacions com Comuns, Podem i MÉS i també integreu a veïns i veïnes independents. Ara que està tan de moda parlar de la desunió de les esquerres, a Castelldefels us consolideu com a espai unitari i cohesionat?

 

-Estic molt orgullosa del recorregut que hem fet des de 2015. Llavors vam conformar un espai transversal, de suma de diferents sensibilitats i vam assolir l’alcaldia per primera vegada a la història; i enguany hem consolidat la nostra unió interna reforçant els llaços amb els companys i companyes de Podem. Entre els 35 companys i companyes de la candidatura tenim una bona mostra representativa del que és Castelldefels. Comptem amb professionals de tots els àmbits, amb persones vinculades a l’associacionisme i la vida cultural de la ciutat i amb veïns i veïnes de tots els barris. A més disposem de la força que ens dona ser companys i companyes d’En Comú Podem al Parlament amb el lideratge de la Jéssica Albiach; de governs municipals com els de Barcelona amb Ada Colau, Sant Feliu de Llobregat amb Lídia Muñoz o El Prat amb Lluís Mijoler, i per descomptat del Govern de l’Estat amb la Yolanda Díaz, capaç d’impulsar l’escut social més important de la història de la democràcia garantint els drets i la qualitat de vida de la gent, especialment de la classe treballadora.

 

-Castelldefels ve d’un mandat convuls políticament després del trencament de l’acord de govern per part de PSC i ERC que van acabar forçant la sortida de Movem En Comú Podem. De cara al 28 de maig és possible la reconstrucció d’aquest espai de diàleg i consens que hi va haver entre 2015 i 2020?

 

-S’ha de treballar per aconseguir-ho. L’any 2015 vam posar d’acord a diferents forces polítiques d’esquerres sota el nostre lideratge. Castelldefels no és una ciutat de dretes. Som una ciutat d’esquerres i la nostra candidatura és l’única garantia per recuperar un govern progressista, fort i estable. Amb el nostre lideratge vam superar la mala gestió municipal dels 4 anys del PP, on no es va invertir en cap equipament públic, es van privatitzar serveis municipals i es van prendre mesures negacionistes com suprimir el carril bici del passeig marítim. La bona gestió d’aquell període desafortunadament es va aturar el 2020 quan socialistes i Esquerra van perdre de vista les seves prioritats com a forces progressistes i van preferir governar en minoria amb el suport de la dreta, de Ciutadans. Ara PSC i ERC han de fer un gir de 180 graus en les seves prioritats. Actualment, el govern municipal no té pressupostos per l’any 2023, des de fa 3 anys no han aprovat cap projecte nou. Totes les obres que s’han enllestit, l’edifici de la república, la reforma de la C245, l’espai jove o els habitatges de lloguer assequible del carrer Pietat van ser projectades durant el mandat 2015-2019 i de fet l’execució d’alguns d’aquests projectes deixa molt a desitjar. Sense nosaltres el Govern d’esquerres ha desaparegut i s’ha de recuperar.

 

-En l’últim any hi ha hagut un gran debat de ciutat al voltant d’un projecte que finalment va ser retirat per part del govern municipal. Els Eixos Verds redefinien la ciutat amb la protecció dels espais naturals i de les zones verdes i la seva convivència amb els equipaments públics i l’habitatge. Quines són les necessitats de Castelldefels per assolir aquest equilibri en els pròxims anys?

 

-Castelldefels no pot continuar creixent de manera desproporcionada. Ha d’haver-hi una planificació i aquest mandat serà decisiu per definir el futur de la pròxima dècada. Hem de repensar la ciutat per garantir que les zones ja construïdes siguin més habitables i amables, amb zones verdes i ombra natural, amb espais urbans pels vianants a tots els barris. La protecció de les zones verdes i dels espais naturals com l’Olla del Rei i el Parc del Garraf són una prioritat per a Movem En Comú Podem. I a la vegada hem de donar resposta a les necessitats per accedir a un habitatge de lloguer assequible. Hem de garantir que el 30% dels habitatges de nova construcció, sobre espai ja urbanitzat, sigui protegit. Aquesta demanda afecta especialment a la gent jove que a hores d’ara no poden iniciar un projecte de vida a Castelldefels. I aquesta planificació s’ha de fer comptant amb la participació real dels veïns i veïnes, assolint el consens zona a zona, barri a barri. Els macroprojectes que s’anuncien amb grans titulars i no s’expliquen ni es comparteixen amb la ciutadania creen alarma social i aquest últim any hem tingut un clar exemple amb la deficient execució que va fer d’aquest projecte l’actual govern municipal de PSC i ERC.

 

-Parlem de ciutat sostenible. Quin és el model de Movem En Comú Podem per fer front a l’emergència climàtica, com s’ha de fer la transició energètica i com encareu les necessitats de mobilitat en una ciutat que any rere any, especialment a l’estiu, rep milers de visitants externs que arriben en cotxe?

 

-El gran repte del pròxim mandat per a tots els ajuntaments és el de donar resposta a l’emergència climàtica. Cada vegada les onades de calor seran més intenses i ens hem d’adaptar. Ho estem veient amb la necessitat de climatitzar les escoles i instituts. Sobre l’urbanisme dur i l’asfalt hem de prendre mesures com incrementar el verd de la ciutat. Pel que fa a la mobilitat es poden fer fins a 500 places d’aparcament soterrat al carrer Arcadi Balaguer i es pot ampliar el nombre de places darrere de l’estació. A la vegada s’ha de millorar el transport públic. No podem tornar a patir un mal servei d’autobusos com el que hem tingut amb Avanza l’últim any. Els trens de rodalies també han d’oferir un millor servei. I pel que fa a la mobilitat interna de la ciutat hem de connectar tota la xarxa de carrils bici per tal que els patinets i les bicis no vagin per les voreres i la bici elèctrica de l’AMB ha d’arribar a tots els barris, no com ara que Montmar, Bellamar i El Poal han estat oblidats. Sobre transició energètica hem d’omplir les teulades de la ciutat de plaques fotovoltaiques, fomentarem les comunitats energètiques i hem d’apostar per tenir una energia neta i assequible. Hi ha exemples com l’ajuntament de Barcelona amb Barcelona Energia i el del Prat amb la Casa de l’Energia que ens marquen el camí a seguir.

 

-Demogràficament, Castelldefels ha crescut en 15.000 nous habitants en els últims 20 anys i aquest augment no sempre ha anat acompanyat de dotació d’equipaments i serveis públics per fer front a la demanda. Com es pot revertir aquesta tendència?

 

-Tal com vam fer quan era alcaldessa, invertint de manera eficient i decidida els recursos públics. Ja vam impulsar la construcció del 4art institut públic de secundària i batxillerat, el projecte de remodelació del pavelló poliesportiu de Can Roca i la demanda d’un 3er CAP que la Generalitat encara no ha fet realitat. I ara hem de continuar dotant de més serveis i equipaments la ciutat ja construïda. Les nostres prioritats pel pròxim mandat són un nou pavelló poliesportiu municipal per atendre les més de 3.000 persones que hi ha en llista d’espera, agilitzar al màxim la construcció del CAP i hem de projectar una nova llar d’infants per les famílies dels 500 nens i nenes que neixen cada any a la ciutat. D’altra banda, tenim una població cada vegada més envellida. Hem de treballar per disposar d’una residència pública per a la gent gran. Una altra prioritat és millorar els barris amb més inversió en via pública, en manteniment dels carrers, les voreres, la supressió de barreres arquitectòniques, en millora del servei de neteja viària i en la recollida de residus. Volem crear equips de barri que incorporin més personal de neteja, agents cívics, serenos per garantir la convivència en horaris de nit i agents de policia local.

 

-El terme municipal és dispers, amb urbanitzacions a la perifèria i un centre i la platja que no sempre han estat ben connectats. Et preocupa la manca de sentiment de pertinença i que això dificulti que la gent es mobilitzi per participar en la seva vida social, cultural i política?

 

-Hi ha una realitat i és que en els últims 4 anys 15.000 veïns i veïnes han marxat i han vingut unes altres de noves. Aquesta mobilitat no facilita l’arrelament d’una part del veïnat. Pel nostre projecte polític és transcendental fomentar el sentiment de pertinença i la implicació dels veïns i veïnes en la presa de decisions, que se sentin implicats. Això connecta amb el nostre model de ciutat educadora que estimula els veïns i veïnes perquè participin en la cura i el desenvolupament de la ciutat. Les nostres polítiques situen a les persones en el centre. La ciutadania ha de ser la protagonista i d’aquí el nostre objectiu de millorar tots els equipaments i serveis públics que atenen les necessitats de les persones que hi vivim a la ciutat. Des de l’ajuntament també creiem que es pot millorar l’acompanyament i atenció a les entitats, hem de facilitar els tràmits amb l’administració, suprimir traves burocràtiques fer més àgil l’atenció ciutadana i volem crear la figura del síndic o síndica de la ciutat per defensar els drets dels veïns i veïnes davant l’administració pública.

 

-Per acabar, vosaltres parleu en el vostre programa electoral dels valors amb els quals s’identifica Castelldefels com a “ciutat educadora, acollidora, diversa, tolerant i feminista”. Us considereu la garantia per preservar aquests valors?

 

-Sí i quan hem governat ho hem demostrat. Des de l’alcaldia vam reforçar el circuit d’atenció a les víctimes d’agressions masclistes que el PP havia descuidat. Vam introduir la perspectiva de gènere i el feminisme de forma transversal a les polítiques municipals. Pel pròxim mandat volem municipalitzar dos serveis, el d’atenció domiciliària i la neteja d’edificis públics. Són llocs de feina fonamentalment fets només per dones i volem garantir els seus drets i millorar les seves condicions laborals. També tenim com a eix principal el foment del respecte a la diversitat sexual i cultural. Impulsarem la regidoria de feminismes i drets de la comunitat LGTBIQ+. I ens hi sentim molt orgulloses de l’elevat grau de diversitat cultural i de nacionalitats que tenim a Castelldefels. Comptem amb veïns i veïnes de més de 100 nacionalitats diferents convivint a la ciutat. I aquesta riquesa l’hem de preservar com a part del nostre patrimoni social i cultural.

Goyo Benítez, periodista

Fotografia: Movem En Comú Podem Castelldefels

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here