La pugna entre els dos partits successors de Convergència i Unió, Junts per Catalunya, el partit de Laura Borràs, Jordi Turull i Carles Puigdemont, i el PEdCAT, el partit de Joana Ortega i David Bonvehí, adquireix una especial transcendència en aquestes eleccions municipals.

Al Baix Llobregat, Ara Pacte Local, la plataforma impulsada pel PEdCAT es presenta en gairebé la meitat dels municipis, mentre que Junts té presència en tots. En algunes localitats, com Molins de Rei o Sant Just Desvern, la lluita per l’espai postconvergent és aferrissada i comporta un clar enfrontament entre les dues opcions. En d’altres, com la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, tal com va informar elBaix.cat, Ara Pacte Local presenta una candidatura fantasma en la que no consta que hi hagi candidats del municipi, i s’enfronta així a la llista de Tots Som Sant Feliu, la denominació de Junts per Catalunya a la localitat.

Però hi ha dos casos curiosos, en els que no hi haurà confrontació. A Castellví de Rosanes, l’alcalde Adrià Camino,  a qui no fa massa, tal com va informar elBaix.cat, veiem com un dels dirigents de Centrem, un nou partit impulsat pel PEdCAT, liderat per l’exconsellera de la Generalitat, Àngels Chacón, i que semblava que es presentaria dins les llistes d’Ara Pacte Local, ho fa per Junts per Catalunya, sota la denominació d’Endavant Castellví- Compromís Municipal. Camino ha passat de ser escollit fa un any membre de l’Executiva de Centrem a presentar-se ara per Junts per Catalunya. Fa tan sols dos mesos definia Endavant Castellví com “un nou partit creat amb llibertat i autonomia i amb l’única ideologia política del treball pel nostre municipi”, però ara s’ha integrat dins la plataforma Compromís Municipal, la marca de Junts per Catalunya, amb qui sumarà els vots per la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

El polèmic alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que el 2016 va ser elegit membre de la comissió executiva del PEdCAT, tampoc es presenta com a candidat d’Ara Pacte Local sinó que ho fa dins Junts per Catalunya, sota la denominació de Junts per Martorell. La imatge de campanya de Fonollosa és, però, una M dins un cor i l’eslògan “Més Martorell”, sense cap referència a Junts per Catalunya (a la fotografia): els seus vots també sumaran amb els del partit de Laura Borràs a la Diputació i el Consell Comarcal.  Curiosament Ara Pacte Local no presenta candidatura pròpia en cap dels dos municipis.

Sembla que tots dos alcaldes han aplicat la coneguda frase de Groucho Marx: “Aquests són els meus principis; si no li agraden en tinc uns altres”. El motiu? Evitar dues llistes del mateix espai postconvergent en les seves localitats que poguessin provocar una divisió del vot.

Fotografia: Xavier Fonollosa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here