Eleccions molt disputades a la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat. L’any 2019 el PSC va aconseguir el 23’70 % dels vots i 6 regidories, els Comuns van quedar segons amb el 21’53% i 5 regidories, seguits d’ERC amb el 21’33 % i també 5 regidories; Ciutadans va obtenir el 10’12 % i 2 regidories, Junts el 8’33% i també 2 regidories, i, finalment, Veïns va entrar pels pèls a l’Ajuntament amb el 5’73 % dels vots i un únic regidor. Ni PP, ni Vox ni FEPO van obtenir representació en no arribar al 5% preceptiu. Comuns i ERC van formar govern: Lídia Muñoz, dels Comuns, ha estat alcaldessa 3 anys, i Oriol Bossa, d’ERC, el darrer any. El PSC ha practicat una dura oposició.

De cara el 28 de maig, tot sembla indicar que la confrontació principal serà entre Lourdes Borrell, cap de llista del PSC, i Lídia Muñoz, candidata a alcaldessa per Sant Feliu En Comú Podem. Les enquestes apunten que ERC pateix una tendència general a la baixa, provocada en part per les males perspectives d’Ernest Maragall a Barcelona i pel desgast al Govern de la Generalitat, fet que podria deixar el candidat republicà Oriol Bossa fora de la cursa. Ara es presenten 10 llistes: les novetats son la desaparició de Ciutadans, que, en plena crisi interna, no ha pogut confeccionar candidatura, i la presència de tres candidatures noves: Valents, Ara Pacte Local i Viva. Valents es disputarà el vot de Ciutadans amb el PSC, el PP,  l’extrema dreta de Vox i les dues llistes independents (Veïns i Viva), mentre que Ara Pacte Local, candidatura vinculada al PEdCAT, intentarà esgarrapar alguns vots de l’antic espai de Convergència i Unió a Tots Som Sant Feliu- Junts per Catalunya, la llista que encapçala l’actual regidor Jaume Manyoses. Ni Vox, ni Valents ni Ara Pacte Local van comparèixer al debat de candidatures celebrat a l’Auditori del Palau Falguera el passat dilluns, 22 de maig.

Lourdes Borrell confia en el vot polític al PSOE

Lourdes Borrell té al seu favor la fortalesa del vot al PSOE de Pedro Sánchez, especialment evident al Baix Llobregat,  i el fet que no es presenti Ciutadans. Ha tingut el suport del primer secretari del partit, Savador Illa, i de la ministra de Transports i exalcadessa de Gavà, Raquel Sánchez. En contra del PSC juguen les dificultats de la seva cap de llista, Lourdes Borrell, per teixir consensos i pactes, i el record de la mala gestió del PSC quan va exercir l’alcaldia a través de Juan Antonio Vázquez, avui fora del partit, i de la mateixa Borrell. Molts sectors de la ciutat els hi recriminen que acceptessin que Sant Feliu pagués una part del cost del soterrament de les vies de RENFE, que preveien finançar amb la construcció de torres de molta alçada en terrenys públics. Fonts municipals també recorden que encara avui l’Ajuntament veu limitades les seves possibilitats en relació a la política de personal per les equivocades mesures económiques aplicades per Borrell quan va ser regidora d’Hisenda, que només va consignar en els pressupostos la meitat de l’any en algunes partides de personal i tan sols onze dels dotze mesos de la previsió de les aportacions a la Seguretat Social, amb la mala sort que va ser just abans que el Govern del PP, l’any 2012, a través de la Llei Montoro, congelés els límits de diferents partides municipals. El PSC ha situat en el número 3 de la llista, l’exdiputada socialista al Parlament de Catalunya i al Congrés, Mònica Lafuente.

El PSC tanca la seva campanya aquest divendres, 26 de maig, a les 9 de la nit, a la Plaça de la Vila.

Lídia Muñoz posa en valor la gestió d’aquests anys

Lidia Muñoz, de Sant Feliu En Comú Podem, és avui molt més coneguda que el 2019, quan es va presentar per primera vegada com a cap de llista. A diferència de Borrell no forma part d’un partit amb tantes expectatives com el PSOE. Per a ella pot suposar un avantatge, però, que, a la inversa de fa quatre anys, ara es confrontin models de ciutat i no temes generals com va passar el 2019. Compta amb el suport de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, i de la vicepresidenta del Govern central, Yolanda Díaz, i el dels tres alcaldes que PSUC i ICV-EUIA han tingut a la ciutat: Francesc Baltasar, Àngel Merino i Jordi San José. I per Sant Feliu han passat la presidenta del grup d’En Comú Podem al Parlament, Jessica Albiach, i el president del grup parlmentari d’Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens.  Una de les novetats de la seva candidatura és la presència com a número 5 del jove Guillem Chirino, que ha estat president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Muñoz ha pogut posar en valor durant la campanya punts positius del seu mandat, com la gestió que l’Ajuntament va fer de la pandèmia, la política d’habitage públic, la consecució del compromís d’un nou CUAP a la Rambla, amb servei d’urgències les 24 hores, o el fet d’haver aconseguit que l’Estat pagui el cent per cent del cost del soterrament, i el recent pacte amb el Govern central pel qual l’Estat cedeix gratuïtament a l’Ajuntament els terrenys que quedaran alliberats en superfície pel soterrament.

Sant Feliu en Comù Podem rep pel matí el suport de l’eurodiputat Ernest Urtsasun i celebra la seva festa final de campanya aquest divendres, a les 7 de la tarda, a la Plaça de les Roses, al barri de Can Calders, després  d’haver organitzat actes informatius a tots els barris de la ciutat, el darrer aquest passat dimecres, a la Plaça de la Vila. En aquest acte va intervenir Francesc Baltasar, que fou alcalde del PSUC en les eleccions del 1979, les primeres després del franquisme.

Fotografia: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here