La titularitat de l’església de Santa Maria del Puig (a la fotografia) a Esparreguera ha generat confusions durant les darreres setmanes. El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Juan Jurado, explica que “l’edifici és propietat municipal des del 4 de juliol de l’any 2000, quan el propietari de la Colònia Sedó la va cedir al consistori en una dació de pagament de deutes, un fet que no hem conegut fins fa poc”. Així doncs, la titularitat d’aquesta església romànica no és del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat sinó municipal; de fet, des que el consistori va rebre la cessió d’uns terrenys del pla del Puig, amb l’església inclosa, segons consta en el Registre de la Propietat de Martorell. Per aquest motiu no cal que immatriculi l’ermita, és a dir, que en reclami la propietat.

Santa Maria del Puig és una capella de planta de creu llatina amb cimbori de base vuitavada, coronada per un campanar de torre, que es va consagrar durant els segle XI i va ser l’antiga parròquia d’Esparreguera fins el 1612.

L’Associació d’Amics de Santa Maria del Puig s’ha dedicat a la conservació de l’església, fet que ha estat reconegut per l’Ajuntament, perquè “el Bisbat, que era qui es creia que tenia la propietat, no hi ha fet mai cap inversió”, ha afegit Juan Jurado.

Jurado ha declarat que ara que s’ha aclarit que és propietat municipal, “no defugirem de la nostra obligació de tractar Santa Maria del Puig, com a patrimoni en termes de difusió, conservació i investigació al seu voltant”. L’església  esta inclosa dins l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Font i fotografia: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here