Tot i que el consum mitjà d’aigua per habitant i dia es manté dins dels 230 litres permesos, la Regidoria d’Aigua i Energia de la localitat baixllobregatina, contactarà amb els domicilis on s’ha detectat un consum per sobre d’aquest límit per a demanar que s’adoptin mesures d’estalvi. Més endavant, l’Ajuntament ha anunciat que durà a terme una campanya similar amb empreses i indústries i, de cara al proper estiu, preveu comptar amb un reglament propi que li permeti sancionar les conductes irresponsables i els abusos en el consum d’aigua

L’Ajuntament d’Esparreguera contactarà amb els domicilis on s’ha detectat un consum excessiu d’aigua per a recordar el llindar permès i demanar-ne un ús responsable. D’acord amb les mesures establertes pel Govern de la Generalitat per a fer front a la situació de sequera excepcional, el consum d’aigua als domicilis particulars no pot superar els 230 litres per habitant i dia i, en el cas d’Esparreguera, tot i que el consum es manté actualment en els 222 litres, des de la Regidoria d’Aigua i Energia de l’Ajuntament d’Esparreguera s’ha iniciat una campanya adreçada als domicilis particulars on s’ha detectat un consum excessiu.

L’objectiu és ampliar el marge respecte del màxim consum permès i, d’aquesta manera, ajudar a pal·liar els efectes de la sequera i prevenir possibles sancions.

En aquests moments, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) estan treballant en l’elaboració d’una ordenança tipus que permeti els municipis catalans aprovar reglaments per a la gestió de situacions de sequera com l’actual i aplicar sancions en cas d’incompliment. En el cas d’Esparreguera es preveu tenir aquest reglament aprovat i en vigor abans del proper estiu.

Esparreguera es manté dins dels límits de consum d’aigua als domicilis particulars establerts a les mesures per a fer front a la situació de sequera. Aquest consum mitjà als habitatges del municipi no supera els 230 litres per habitant i dia des del passat mes de febrer, quan es van registrar 229 litres. Al març en van ser 232, a l’abril 216, al maig 227, al juny 223 i al juliol 222 litres per habitant i dia. Aquest fet ha estat qualificat de “molt positiu” pel regidor d’Aigua i Energia de l’Ajuntament, Daniel Farriols, qui ha subratllat que “tot i que és a l’estiu quan normalment és concentren els consums més alts, cal destacar i agrair l’esforç de la població per fer un consum responsable, d’acord amb les limitacions imposades per l’actual situació de sequera”.

Aquestes dades, segons Farriols, revelen que “les campanyes de conscienciació que està fent l’Ajuntament estan funcionant però que el marge respecte del consum màxim previst per a particulars és encara molt just, ja que les dades són la mitjana de tota la població, i preocupa que, sense aplicar noves mesures, el consum pugui anar a més”.

És per aquest motiu que en les properes setmanes l’Ajuntament adreçarà una carta d’avís als 507 domicilis on s’ha detectat un consum d’aigua per sobre del màxim permès.

Es tracta d’habitatges on el consum bimestral supera els 33 m3 d’aigua però, abans de contactar-hi, la Regidoria d’Aigua i Energia creuarà les dades amb el padró municipal per comprovar que no es tracta de domicilis on resideixen més de dos persones, ja que els càlculs de consum s’han fet sobre una mitjana de 2,3 persones per habitatge, 230 litres de consum màxim i els dies corresponents als dos mesos.

Els casos que es prioritzaran seran aquells on s’ha detectat un consum per sobre dels 60 m3 cada dos mesos, gairebé el doble del màxim permès, que afecta un total de 38 domicilis particulars a Esparreguera. També en aquests caos es comprovaran les dades del padró d’habitants i es comprovarà que no hi ha fuites o avaries, abans d’instar les persones residents a prendre mesures d’estalvi.

A banda de la limitació de consum d’aigua per habitant de 230 litres al dia, les mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional aprovades pel govern català en el Decret Llei 1/2023, de 28 de febrer inclouen la prohibició del reg de zones verdes, jardins públics i privats, i també l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals i piscines d’ús individual o unifamiliar amb aigua potable.

Es permet el reompliment parcial o l’ompliment total (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic i també les piscines d’ús privat, que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, ja que es consideren refugis climàtics.

Una campanya informativa similar a la que ara portarà a terme la Regidoria d’Aigua i Energia adreçada als grans consumidors particulars també es portarà a terme amb les empreses del terme municipal d’Esparreguera, subjectes d’igual manera a limitacions i mesures d’estalvi, un cop s’estableixi el llistat de negocis i indústries que sobrepassen els llindars de consum d’aigua establerts.

De cara a poder sancionar tant els particulars com les empreses que incompleixin les mesures d’estalvi d’aigua en situacions de sequera com l’actual, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) estan treballant a hores d’ara en l’elaboració d’una ordenança base que permeti els municipis catalans aprovar reglaments específics en la matèria.

En el cas d’Esparreguera es preveu tenir aquest reglament aprovat i en vigor abans del proper estiu “de cara a evitar que els consums es disparin, mantenir la consciència cívica i fer front d’aquesta manera als efectes de la sequera minimitzant-ne el seu impacte”, segons ha assegurat el regidor Daniel Farriols.

Font: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here