L’obra que Francesc Punsola diu haver esculpit a prop del cim del Montpedrós, s’ha convertit en el logotip de l’institut, i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló es plantejava traslladar-lo a un museu

Revelació inesperada per als veïns i veïnes de Santa Coloma de Cervelló, doncs el que es pensaven que era una icona d’art prehistòrica i un patrimoni de gran valor, resulta que només té 30 anys d’antiguitat segons qui assegura ser-ne l’autor.

El petròglif suposadament prehistòric es va localitzar fa anys gairebé al cim del Montpedrós, i de seguida es va considerar popularment que era un vestigi d’art prehistòric. Fins i tot alguns experts es van fixar en l’element.

L’any 2020, en un acte vandàlic, algú va trencar part de la pedra, i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló es va plantejar restaurar-lo.

Però la història acaba de fer un gir inesperat, ja que l’artista multidisciplinari Francesc Punsola ha explicat a les càmeres de TV3 que la pedra la va picar ara fa 30 anys:

“Vaig decidir pujar aquí els caps de setmana, fugint del grafiti urbà, i vaig començar a picar aquesta pedra. I 30 anys més tard m’he adonat que hi ha hagut aquest rebombori al voltant de la pedra”. Una autoria que ha “confessat” ara, explica, davant del perill que l’Ajuntament decidís gastar-se diners per arreglar i traslladar la roca en qüestió:

“Vaig dir: ara és el moment de dir-ho, perquè en alguna de les notícies vaig veure que volien gastar diners per traslladar aquest pedrot en un museu. Que ni un sol euro de la nostra butxaca es gasti per fer aquesta ximpleria”.

Sortia a l’inventari de patrimoni

La peça es va inventariar als mapes de patrimoni de la Diputació de Barcelona, on es descriu el motiu de les escenes, però no es va arribar a catalogar ni a datar.

María del Agua Cortés, que és tècnica de Patrimoni de la Diputació, argumenta: “La fitxa no està dient en cap moment que sigui de la prehistòria ni del bronze antic ni del neolític, no detalla cap cronologia. Simplement fa una descripció d’un element, diu que la decoració es pot assemblar a aquestes decoracions del megalitisme atlàntic.”

“Ara ja ho sabem, que hi va haver un senyor que es va dedicar a esculpir pedres que estan per la muntanya, que no és cap falsificació, perquè ell no ha fet cap còpia de cap element que existeixi”, detalla la tècnica.

De fet, ara sabem que una part del gravat és la firma de l’autor: una lletra A majúscula, i lletres F, de Francesc.

Un símbol per al poble… i logotip de l’institut

A internet es poden trobar desenes d’articles i ressenyes que parlen d’aquesta peça com una obra de més de 9.000 anys d’antiguitat.

Bona part del veïnat de Santa Coloma de Cervelló ha viscut tots aquests anys pensant que es tractava d’un patrimoni de molt valor i s’havia convertit en un símbol d’identitat per al poble: fins i tot l’institut havia adoptat el petròglif com a logotip del centre.

“Penses que això ho va fer una gent fa milers d’anys, que ara et diguin que ho va fer un senyor fa 30 anys, doncs, sap greu…”, resumeix un dels veïns del poble. “Ja no serà el mateix, és clar, ja no tindrem la il·lusió que era prehistòric”, hi afegeix un altre.

La descoberta també ha agafat per sorpresa l’Ajuntament, que ha fet arribar un comunicat en què es mostren perplexos per la confessió de l’autor, tot i que ja sospitaven que l’origen podia ser més recent després d’encarregar un informe a la Generalitat per valorar si calia restaurar la peça.

Ara han decidit que de moment no hi faran cap més actuació. Tot i això, el símbol del petròglif quedarà marcat per sempre en aquesta població.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here