Commoció a la vila de Molins de Rei, al món universitari i al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL): la historiadora Gemma Tribó (a la fotografia), una de les personalitats més destacades de la cultura baixllobregatina, va morir aquest dijous, 26 d’octubre.

Gemma Tribó Traveria, nascuda l’any 1951 a Manlleu (Osona) i veïna de Molins de Rei, era llicenciada en Filosofia i Lletres i doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi “Evolució de l’estructura agrària del Baix Llobregat (1860-1930)”. Fou professora titular de la UB. Bona part de la seva recerca es va centrar en la història contemporània del Baix Llobregat i en el camp de la història social i de gènere. Va treballar en la didàctica de la història de Secundària i va participar en projectes de recuperació de la memòria històrica i en la àmbit de la didàctica de la memòria democràtica. Va ser degana de la Facultat d’Educació de la UB dos mandats: entre el 2000 i el 2004 i entre el 2004 i el 2008.

Tribó era una de les integrants fonamentals de la Junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ( CECBLL) on exercia una tasca incansable i dirigia l’àmbit de Recerca. Fou una de les persones claus en la celebració del Congrés “El Baix Llobregat a debat” l’any 2000. El 1999 el Centre d’Estudis li atorgà el Premi Llorenç Presas de Recerca.

També havia estat sempre compromesa en la vida social i política des d’una perspectiva feminista i d’esquerres. Vinculada  a l’espai polític del PSUC i ICV, va ser candidata dels Comuns en llocs honorífics a les eleccions municipals del 2019 i a les darreres del 28 de maig de 2023 a Molins de Rei.

Autora de nombroses obres i d’articles en revistes d’educació i història, el seu darrer llibre és “La superació de la crisi agrària del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1930)” (Edicions del Llobregat, 2021), que ha estat presentat en diversos municipis de la comarca. D’altres obres seves són “Bandoler del segle XVII”, “Fem Memòria, construïm el futur”, Avui per tu, demà per mi” o “Enseñar a pensar historicamente: los archivos y las fuentes documentales en la enseñanza de la historia”, entre d’altres. Havia col·laborat amb elBaix.cat publicant dins la sèrie “Reflexions en quarantena” (2020), l’article “Tenim un tresor” dedicat al Parc Agrari del Baix Llobregat. Va participar activament en els actes programats en record del Pont de les Quinze Arcades de Molins de Rei, que van tenir lloc entre el 2021 i el 2022, en motiu del 50è aniversari de la caiguda del pont de Carles III.

La presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, la també molinenca, Genoveva Català, ha destacat a elBaix.cat una doble característica de Gemma Tribó: el seu rigor acadèmic i la seva voluntat didàctica. Català ha definit Tribó com a “columna vertebral del Centre d’Estudis per la seva tasca de recerca i com a enllaç entre diverses etapes de l’entitat”.

L’acte de comiat tindrà lloc al Tanatori de Molins de Rei el proper dilluns 30 d’octubre a les 13 hores.

Fotografia de Gemma Tribó en l’homenatge a Josep Fontana: UPEC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here