L’equip de govern de Sant Feliu de Llobregat, integrat pel PSC, Junts per Catalunya i la candidatura de Veïns, ha decidit instal·lar una gran pista de gel a la ciutat, a la Plaça Vuit de Març, durant cinc setmanes, en concret de l’1 de desembre al 7 de gener, en motiu de les festes nadalenques.

El cost de la pista, segons l’equip de govern, supera els 48.000 euros i, a diferència del que passa en altres municipis, la despesa no recau en els comerciants sinó en el pressupost municipal. El preu que haurà de pagar qui vulgui utilitzar-la serà de 6 euros per mitja hora.

Una decisió polèmica en plena sequera

La posada en marxa de la pista de gel coincideix amb el fet que la ciutat de Sant Feliu de Llobregat ha estat inclosa per la Generalitat en el decret que comporta restriccions d’aigua per a 202 municipis del sistema Ter-Llobregat i amb l’anunci efectuat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona que els veïns i veïnes de Sant Feliu i de la resta de l’AMB veuran incrementada la seva tarifa d’aigua al voltant del 15% per l’any 2024. També està previst que es redueixi la pressió de l’aigua.

Segons declaracions a Fet a Sant Feliu del president de l’Àrea de Desenvolupament  Econòmic i Promoció de la Ciutat, Jaume Manyoses, de Junts per Catalunya, l’Ajuntament procura que “les activitats que es facin tinguin un impacte mínim al medi ambient”. Manyoses afegeix que pel que fa a l’impacte de les emissions de Co2, “l’empresa escollida per concurs públic té un programa de compensació; en funció de les emissions que genera, realitza accions a favor del medi ambient, com plantar arbres”.

La decisió adoptada per PSC, Junts i Veïns, va  provocar que en el darrer Ple municipal En Comú Podem mostrés el seu malestar per la instal·lació d’una pista de gel en un context d’emergència climàtica i de sequera.  D’altra banda, educadores de la ciutat han expressat a elBaix.cat la seva sorpresa pel fet que s’opti per la instal·lació de la pista de gel “enlloc de potenciar les activitats que per la infància es fan a Sant Feliu durant les festes nadalenques”. Aquestes fonts del món educatiu també assenyalen que, més enllà del tipus d’aigua que la pista consumeixi, “la imatge que es dona als nens i nenes de la ciutat és contradictòria amb la sensibilització que estan fent les escoles sobre l’ús responsable de l’aigua en temps de sequera”.

Durant els darrers anys, diversos municipis que han instal·lat  pistes de gel s’han trobat amb protestes de grups ecologistes. En canvi, alguns comerciants acotumen a defensar aquesta opció: la decisió de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, l’any 2015, de posar punt i final a la que s’instal·lava a la Plaça de Catalunya va ser considerada “un cop molt dur” per la Fundació Comerç. En canvi, Jaume Grau, portaveu d’Ecologistes en Acció al Baix Llobregat, afirmava al diari Público l’any 2022: “Quina necessitat hi ha de promoure aquestes pistes en un país on no tenim fred, gel ni tradició d’esports d’aquest estil?. És un ús de l’energia totalment innecessari, superflu i inacceptable”. Aquest any, la fortíssima sequera que pateix el país ha accentuat les crítiques a les pistes de gel. En el darrer Ple del Parlament de Catalunya tant el PSC com Junts van reclamar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la convocatòria d’una nova cimera de l’aigua davant la declaració de preemergència a la conca Ter-Llobregat, tal com havia fet el portaveu d’En Comú Podem, David Cid.  El líder del PSC, Salvador illa, va afirmar: “Ara, la taula que més importa als catalans és la de la sequera”.

Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

2 COMENTARIS

  1. Han perdut el senderi? Què no han entès de l’emergència climàtica que vivim? Estem a punt d’entrar en una situació de restriccions d’aigua i la malgasten. Malgasten la llum i s’inventen una parida sobre el consum dels cotxes elèctrics per defensar una actuació indefensable. Pitjor que els negacionistes són els qui accepten que hi ha emergència climàtica però actuen com si no n’hi hagués. Jo he d’estalviar aigua i llum a casa mentre els qui han de donar exemple la malgasten? I per si fos poc diuen que s’han trobat arruïnat l’ajuntament i malgasten 48 mil euros en la pista de gel… Sembla mentida però, per desgràcia, és veritat….

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here