A Sant Feliu de Llobregat l’equip de govern, liderat pel PSC, amb la instal·lació d’una pista de gel, ha decidit sumar-se a la deriva populista d’alguns ajuntaments d’impulsar activitats nadalenques que van en la direcció contrària dels signes del temps, sobretot tenint en compte que el passat 17 de novembre, vam viure el dia més càlid a la Terra des que hi ha registres.

Una decisió que denota nul compromís amb el medi ambient i la situació de canvi climàtic, contradictòria amb el discurs que estan fent sobre la situació financera de l’Ajuntament, i que va en contra de la defensa de la cohesió social i de la promoció de valors entre la ciutadania.

El combat contra els efectes del canvi climàtic és un repte planetari, tal com indiquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per Nacions Unides; i les administracions públiques han de ser capdavanteres en la lluita contra aquest, tant en mesures d’efecte concret com en aquelles de caràcter exemplificador.

La instal·lació de la pista de gel a Sant Feliu, per molt que l’equip de govern ho intenti justificar, comportarà un alt consum energètic, que haurà de mantenir una màquina de congelació del gel en funcionament durant 24 hores els 34 dies. Una petjada ecològica que ni la ciutat ni el planeta es poden permetre.

Aquesta proposta emfatitza la poca sensibilitat ambiental de l’actual equip de govern, que se suma a la renúncia d’un projecte estratègic, de contingut ambiental, com era la inversió en la rehabilitació de la Masia de la Salut com a Centre d’interpretació ambiental.

I la sequera?

En un context de sequera extrema, la despesa d’aigua que requerirà aquesta instal·lació encarà és més incompressible, tenint en compte que no es pot fer el reg de les zones verdes, llevat que sigui per la supervivència d’alguns arbres, o no es poden omplir fonts i llacs, ni piscines privades.

A més, sumant a totes aquestes contradiccions, quan es fa el discurs sobre la situació financera delicada de l’Ajuntament, com la de tots els municipis, decideixen gastar 50.000 euros extraordinaris en una instal·lació, als que s’hauran de sumar els costos que corresponguin a instal·lacions bàsiques, i els dels consums d’aigua i llum.

A part que aquesta activitat té un dubtós benefici per al conjunt del comerç local, per la ubicació i pel tipus d’activitat, caldria apostar per alternatives, de les que es pugui beneficiar el comerç de tota la ciutat, i que fomentin els valors de la cultura i la creació local, amb una visió de consum responsable.

També el fet que sigui una activitat física molt concreta i sobretot amb un cost de 6€ la fracció de 30 minuts, pot ser una gran barrera per a una part de la ciutadania, especialment per als nens i nenes que no hi puguin accedir per causes econòmiques.

No pretenem actuar com a “Grinch” municipal; el que entenem és que la falta de coherència del govern municipal respon a una lògica oportunista i populista que ni la ciutat ni el planeta es mereixen.

Lídia Muñoz. Portaveu d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Fotografia: PIMEC

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here