La polèmica sobre la instal·lació de pistes de gel en plena emergència climàtica i enmig d’una sequera que està deixant sense reserves els pantans no para de créixer. Els telenotícies de TV3 van dedicar un reportatge al tema aquest divendres 1 de desembre, titulat “Pistes de gel en temps de sequera: reclam nadalenc o frivolitat?”.

Segons informa TV3, diversos ajuntaments del Baix Llobregat han decidit prescindir de les pistes de gel que instal·laven cada any a causa de les circumstàncies que viu el país: es tracta de Sant Andreu de la Barca, amb alcalde d’ERC, i Abrera, amb alcalde del PSC, que ha optat per canviar la pista de gel per un tobogan gegant i per incrementar la programació dedicada a la infància. L’alcalde de Sant Andreu, Marc Giribet (a la fotografia), afirma que “el que no podem fer com a administració és, mentre demanem a la ciutadania que estalviï, instal·lar pistes de gel que consumeixen tanta aigua i tanta energia”, tot afegint que “no es poden incomplir els decrets de sequera!”.  Tampoc tindran pista de gel municipis com Collbató, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires, que n’havien tingut fa uns anys. Municipis de fora de la comarca, com Reus i Terrassa, també han decidit no instal·lar aquest any pista de gel, seguint l’estela de la prohibició dictada per la llavors alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’any 2015. En canvi, a Martorell el govern de Junts ha tornat a optar per la pista de gel. Tarragona i Lleida, amb governs del PSC, també disposen de pista de gel; una de les situacions més curioses es produeix a Girona, on governa la CUP, que té una de les pistes de gel més grans de Catalunya: aquest any s’ha decidit reduïr el gruix de la pista un centímetre.

Una situació diferent és la de Sant Vicenç dels Horts: l’Ajuntament ha decidit, a instàncies de Sant Vicenç En Comú Podem que ara governa amb el PSC, canviar la pista de gel que s’instal·lava cada any per una pista de patinatge sintètica que estalvia energia i no utilitza aigua.

Denúncies i xiulets contra la pista de Sant Feliu

La reacció d’una part de la ciutadania de Sant Feliu de Llobregat contrària a la pista de gel va sorprendre l’alcaldessa socialista Lourdes Borrell que va haver de fer el seu parlament aquest divendres, 1 de desembre, a la Plaça Vuit de Març, inaugurant la pista i les activitats nadalenques, enmig d’una gran xiulada i d’una escridassada que gairebé va fer inintel·ligibles les seves paraules. Sis mesos després de la seva presa de possessió, Borrell, que governa amb Junts i Veïns, ha hagut d’afrontar la primera mostra significativa de protesta ciutadana.

D’altra banda, la instal·lació de la pista de gel ha estat objecte de diverses denúncies. Tal com ja ha informat elBaix.cat, aquest passat dijous el grup municipal d’En Comú Podem va presentar una denúncia davant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) contra l’equip de govern municipal i l’empresa responsable de la pista per les pèrdues d’aigua registrades, mentre que ERC va presentar aquest divendres denúncia davant el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat i davant l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per incompliment del Decret de Sequera.

D’altra banda, tot sembla indicar que el Govern de la Generalitat no regularà la instal·lació de pistes de gel i que delega la decisió en cada Ajuntament.

Font: CCMA

Fotografia: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here